Представяме гледната точка на един частен украински предприемач, изразена пред украинското издание “Главред“, без редакторска намеса.

Ето какво гласи то:

"Време е да поговорим честно за работа и карантина. Аз съм предприемач, който произвежда и продава медицински изделия. Изглежда, че сега е моето време, но дори при мен оборотите през последните две седмици спаднаха два пъти.

Страхувам се да си представя каква е ситуацията при други, които не продават храни и лекарства, а продават или произвеждат мебели, бижута, играчки, дрехи, услуги и т.н.

Хората изпадат в паника. Хората се крият. Силата плаши и мълчи - хората наистина не знаят какво ще се случи утре с работата и доходите им. Те не купуват нищо, освен стоки от първа необходимост и продукти за защита от вируси.

Честно казано, ако утре ни затворят и ни изпратят у дома, тогава като работодател мога да кажа – резервът ми за изплащане на всички заплати и всички наеми ми е достатъчен за два месеца. А за малките предприятия - мисля, че резервите са максимум за един месец. След това следва прекратяване на лизинговите договори, просрочени плащания по задължения и отпуск за работниците за тяхна сметка.

Тогава ще трябва да съкратя 90% от персонала или да ги изпратя всички у дома за тяхна сметка. Така направиха вече двама мои приятели, при които бизнесът замря още в началото на март.

В страната, както разбирам, няма пари. Все по-често чувам думата „дефолт“.

Кажете ми, готови ли сме всички за семеен дефолт? За пълна безработица? За тотално обедняване ?! Кажете ми, готови ли сме, като сме в добро здраве и не сме изложени на риск от възрастови и хронични заболявания, да останем без поминък.

Например, вече утре 50% от заетите в Киев лесно могат да останат без работа и без заплата. Офисите и магазините ще започнат да се изнасят от помещения за отдаване под наем, а чуждестранните служители вече няма да могат да наемат жилища тук.

Искаме ли това?

Аз считам, че трябва да се приложат следните мерки:
1. Обща карантина трябва да бъде въведена за рискови групи:

- всички над 60 години

- всички, които имат хронични заболявания

- всички, които вече са с коронавирус.

2. Необходимо е да се тества, тества и тества масово при първите симптоми на хора. За положителна - принудителна изолация.

3. На всички останали - да се отвори всичко и да се даде възможност на хората да оцелеят. Както служители, така и работодатели.

4. Възстановете обществения транспорт със строго ограничение на броя на пътниците вътре. По-добре десет души от три спирки в огромен вагон на метрото, отколкото пет души 40 минути като цаца в лек автомобил.

Баба ми казваше: „Без работа стомахът се свива“.

Страхувам се, че много скоро да се разболеем от коронавирус може да е по-малката от злините".

Източник: Фокус