Правилата за приема на бежанци в Европейския съюз не са хармонизирани добре. В различните страни няма единни критерии от коя страна мигрантите са опасни и от коя не. Това не може да продължава повече. Жителите на европейските страни настояват все по-често за бързи отговори. Нямаме право да пропиляваме времето си в празни обещания. Нужни са действия. Всички европейски институции сме длъжни да изпълним ангажимента ни да осигурим приемственост на бежанците, но в същото време да гарантираме и сигурност на нашите съграждани.
Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на изказването си, което бе част от семинара на тема "Справедливо разпределение на бежанците в Европа - създаване на обща система за убежище", който се провежда в Брюксел, пише Актуално.
 

Председателят на Европарламента посочи, че по време на последното заседание на институцията в Страсбург е приет документ с огромно мнозинство, чрез който се призовава Европейската комисия да предприеме конкретни стъпки, свързани с приемането на бежанци в ЕС. Таяни изтъкна, че ръководената от него институция не се притеснява от завеждането на санкции срещу която и да е страна членка, ако тя не спазва нормите на всеобщото споразумение.

Председателят на Европарламента разкри, че се работи върху предложението на комисар Невен Мимица за насочването на "сериозни инвестиции" в Африка, чрез които първоначално да се внесе повече яснота за бъдещето на континента в следващите 20 години.

Според Траяни Европа трябва да обърне сериозно внимание на случващото се в южния континент.

"Всяка година виждаме как стотици хиляди хора бягат от Африка, прогонени от климатични промени. Някои, в Кот Д‘Ивоар, Конго и Сомалия, търсят убежище и заради терористичните организации, които безчинстват в района. Също така трябва да отчетем и глада, който убива хиляди деца. Председателят на Африканския съюз Муса Факит Махамат бе наш гост наскоро и каза, че най-важното е да не се губи надежда".

Той сподели, че когато хората изпаднат в отчаяние, започват да прекосяват огромни дистанции, през пустини и морета, и много загиват още тогава. 

"Смятам, че ако нямаме ясна стратегия за инвестиция, все повече хора ще се опитват да прекосят континента и да дойдат в Европа. Длъжни сме да направим нещо по въпроса“, заяви Таяни.

"В края на месеца ще се проведе заседание в Европейския парламент, а в същото време ще има и конференция в Европейския съвет на високо ниво по въпросите за миграцията и търсенето на убежище. Поканени са и множество представители на африкански страни и всички, които можем да търсим решение на проблема с приема и интеграцията на бежанците, са добре дошли", поясни Таяни.

В заключение той сподели, че е подписано споразумение между Италия и Либия за спиране на незаконната емиграция.

„Инвестициите бяха и от двете страни. Акцентирахме върху бреговата охрана, но трябва да положим още много усилия, тъй като ситуацията в Либия е изключително сложна. Има много проблеми, както в Триполи, така и в Тобрук“, завърши председателят на Европарламента.