Ново проучване показа, че извънземни организми могат да стигнат до Земята в нашия собствени космически кораби.

Проучването, публикувано в списание BioScience, призовава за преглед на необходимите мерки за биосигурност в отговор на разширяващия се обхват от космически пътувания и изследвания.

„Необходими са по-сложни разпоредби, за да се предотврати биозамърсяването на извънземната среда от Земята и обратно“, пишат авторите на изследването.

„Такива протоколи трябва да се основават на изследвания на биологична инвазия - разпространението на организми с помощта на хората в нови среди. Сътрудничеството между астробиолози, инвазивни биолози и политици може драстично да подобри протоколите за планетарна биологична защита.

Авторите сравняват въздействието на потенциално извънземно „нашествие“ с ефектите от въвеждането на извънземен вид от хора в ново местообитание.

Изследователите цитират примера с опита на Австралия с тръстикови жаби, който показва колко разрушително може да бъде въвеждането на друг организъм в чужда среда, когато екосистемите на Австралия са сериозно увредени.

Авторите на изследването признават, че шансовете опасен извънземен организъм да попадне на Земята са малки, но потенциалните последици могат да бъдат доста осезаеми, както в случая на други вероятни бедствия, като ядрени бедствия или големи земетресения.

„Космосът се очертава като нова граница за риска за биосигурност“, пишат изследователите. "В допълнение към правителствените космически мисии, пристигането на частни компании и нови международни играчи направи извънземното пространство достъпно за по-широка аудитория от всякога."

Превод: БЛИЦ