Министърът на отбраната на Индонезия предложи план за прекратяване на войната между Русия и Украйна по време на срещата на върха по въпросите на отбраната в Сингапур. Инициативата предизвика бърза критика от страна на участниците, съобщи АФП.

"Призовавам Русия и Украйна да пристъпят към незабавно прекратяване на военните действия", заяви Прабово Субианто, като отбеляза, че продължилият повече от 15 месеца конфликт е оказал сериозно въздействие върху икономиките и доставките на храни на азиатските държави.

В речта си пред срещата на върха на диалога за отбраната в Шангри-Ла Субианто предложи прекратяване на огъня "на сегашните позиции" и демилитаризирани зони, които да бъдат гарантирани от наблюдатели и мироопазващи сили на ООН.

Той предложи също така евентуален "референдум в спорните райони", организиран от ООН.

"Индонезия е готова да предостави части за евентуална мироопазваща операция на ООН", добави той.

Китай представи собствен мирен план за прекратяване на войната - неясен списък с предложения, на който политиците от Европейския съюз реагираха скептично.

Въпреки че Пекин твърди, че е неутрална страна в конфликта, той е критикуван за отказа си да осъди инвазията на Москва.

За разлика от това, САЩ и западните съюзници са предоставили милиарди долари под формата на оръжия и друга помощ на Украйна след нахлуването на Русия.

Джакарта, която предпочита дипломацията на необвързаните страни, преди това се опита да посредничи за постигане на мир.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук