Раненият премиер на Словакия Роберт Фицо има кръвоизлив в коремната кухина, който лекарите все още не могат да спрат. За трудностите по време на операцията на словашкия политик, съобщава порталът "Стандарт", позовавайки се на източник.

Отбелязва се, че стрелецът е улучил Фицо в стомаха с един изстрел, друг куршум е минал през стомаха в бедрото, а друг изстрел е улучил политика в рамото.

Според един от най-известните парамедици в Словакия Уилям Добиаш съществува опасност Фицо да остане парализиран за цял живот.

„Когато един куршум удари гръбначния стълб, той може да увреди и гръбначния мозък, а това вече са последствия за цял живот", каза Добиаш. Той допълни, че има опасност от трайно увреждане и парализа.

„Много важни структури и органи са разположени в гръдния кош. Увреждането им може да доведе до трайни последици", коментира лекарят.

„В гръдния кош има и дихателни пътища, чието увреждане от огнестрелна рана причинява затруднено дишане. След това, разбира се, страдат всички органи в тялото", информира парамедикът.

Огнестрелна рана в гърдите може също да увреди хранопровода до такава степен, че той да бъде трайно неработещ: „Тогава човекът остава зависим от хранене през сонда директно в стомаха.

Премиерът Робърт Фицо има троен байпас, заради сериозни проблеми със сърцето в миналото.

„Болното сърце нарушава доставката на кислород, кръв и хранителни вещества до всички органи и клетки в тялото", казва Уилям Добиаш, добавяйки, че сърдечните заболявания са много тежко усложнение.

Както БЛИЦ съобщи, премиерът на Словакия беше ранен в резултат на стрелба близо до сградата в Хандлова, където се провеждаше гостуващо заседание на кабинета на министрите на страната. Политикът се приближи до събралите се край сградата хора, след което бяха произведени няколко изстрела.

Нападателят е задържан.

Словашката преса разнищи атентатора на Роберт Фицо, ето кой е той ВИДЕО

Заподозреният за покушението е 71-годишният писател Юрай Чинтула от Левице. Стрелецът е член на литературния клуб Dúha. Той очевидно е имал законно оръжието, с което е стрелял.

Премиерът е откаран с хеликоптер в болницата в Банска Бистрица, където е подложен на операция

Според добре информиран източник на "Стандарт" стрелецът е уцелил Робърт Фицо с един изстрел в корема, един изстрел е минал през корема му в тазобедрената кост, а един изстрел го е уцелил в рамото. Премиерът има кръвоизлив в коремната кухина, който лекарите все още не могат да спрат.

Асоциацията на словашките писатели коментира Чинтула

„Според съобщения, които все още не са официално потвърдени, атентаторът на премиера Робърт Фицо е известен, Юрай Синтула. През 2015 г. го регистрирахме като член на Асоциацията на словашките писатели“, пише в становището на Асоциацията на словашките писатели.

Ръководството на сдружението отчете новината с възмущение и категорично осъждане и ако самоличността на стрелеца бъде потвърдена, „незабавно ще бъде отнето членството на този укорим човек“.

Разстрелът на Фицо: ВИДЕО показва първите секунди след атентата

В същото време асоциацията изрази възмущението си от подобен брутален акт, който няма аналог в историята на Словакия. „Пожелаваме на министър-председателя бързо възстановяване, за да може отново да изпълнява пълноценно задълженията си в полза на цяла Словакия. Молим се за живота и здравето му“, пише в съобщението на сдружението.

Словакия засилва мерките за сигурност в отговор на нападението срещу премиера

В отговор на нападението срещу премиера Роберт Фицо, Националният съвет на Словашката република засилва мерките за сигурност в парламента, предприема мерки и за сигурността на членовете на Народното събрание на Словашката република.

Той също така спира посещенията в сградата на парламента в Братислава до второ нареждане. Заседанието на НР СР временно се прекъсва до 21 май. За това съобщи отделът за комуникация на Службата на Националната народна република Словакия.

„До второ нареждане засилваме значително защитата на обекти под управлението на Националния съвет, а също така преустановяваме посещенията в сградата на Народното събрание на Словашката република до второ нареждане.

В същото време предприемаме мерки за безопасността на членовете на парламента, тъй като няколко от тях изразиха притеснения за своята сигурност“, обяви Петер Жига, заместник-председател на Народното събрание на Словакия. Парламентът в момента е в прекъсване и няма да заседава тази седмица.

Опитът за убийството на словашкия премиер Роберт Фицо е първото покушение срещу европейски лидер от 2003 година насам

Това съобщава Bloomberg.

Отбелязва се, че последният път, когато е извършено нападение срещу лидер в Европа през март 2003 г., сръбският премиер Зоран Джинджич почина в резултат на стрелба.

Словашкият премиер беше ранен на 15 май в резултат на стрелба близо до сградата в Хандлова, където се провеждаше гостуващо заседание на кабинета на министрите на страната. Политикът се приближи до събралите се край сградата хора, след което бяха произведени няколко изстрела.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ