По-рано днес, в сряда с няколко изстрела бе прострелян премиерът на Словакия Робърт Фицо. Покушението срещу правителствения глава бе извършено в близост до сградата, където се проведе заседанието на правителството на републиката.

Според местните медии в резултат на инцидента Фицо е ранен в гърдите и корема. 

Атаката срещу ръководителя на словашкото правителство е извършена веднага след като той е излязъл, за да се срещне с хората и да направи изявления за резултатите от заседанието на кабинета на министрите на страната.

Извънредно! Атентат срещу премиера на Словакия ВИДЕО

Плюс СК съобщава, че Фицо е ранен в гърдите и корема и е в много тежко състояние. Премиерът вече е откаран в лечебно заведение. Медици от болницата съобщиха пред „Ройтерс“, че при хоспитализацията Фицо е бил в съзнание.

„Следващите няколко часа ще бъдат решаващи за живота на премиера“, се посочва в съобщение, което се появи на фейсбук профила на Фицо.

Престъпникът вече е задържан от местната полиция, мотивите му също не се съобщават. 

Кадри от първите секунди след покушението срещу държавния глава бяха публикувани от местни медии. Раненият премиер Фицо е настанен в кола и спешно откаран от мястото на стрелбата.

По първоначални данни, атентаторът е на около 71 години от Левице, град в Южна Словакия.  Други медии съобщават, че мъж на средна възраст е произвел изстрелите.

Последни новини за простреляния премиер на Словакия

По данни на Denník N, оръжието, с което е стреляно, е законно притежавано.


Робърт Фицо често е представян като „проруски“ в западните медии заради критиките му към Европейския съюз и Съединените щати за предоставянето на оръжие и пари в Киев.

Освен това министър-председателят на Словакия се застъпва за подобряване на отношенията с Русия.

Преди това той обвини ръководството на ЕС в провокиране на братоубийствена война, целяща да унищожи славянските народи.

В оценката си за украинския конфликт Фицо споделя гледната точка на унгарския си колега Виктор Орбан, като настоява за бързо мирно прекратяване на военните действия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ