"Няма да стоим и да чакаме да ни атакуват, а после да се чудим как да предотвратим терористични атаки. Президентът ще бъде много активен в това да защити Америка и да направи тази страна по-сигурна. Той ще направи всичко по силите си да предотврати всяка заплаха и да пресече потенциална опасност. И тук идва ключовият момент - как да бъдем една крачка пред онези, които искат да ни навредят.", заяви пресаташето на Белия Дом Шон Спайсър на извънредна пресконференция.

Той увери, че забраната е влязла в сила и включва седем държави, посочени в списък, изготвен от администрацията на Барак Обама. Има висока степен на риск от въпросните страни - Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, да пристигнат хора с намерения да извършват терористична дейност.

На въпрос на журналист как едно 5-годишно дете от тези държави може да застраши националната сигурност, Спайсър веднага отвърна, че щом детето е малко, то най-вероятно идва с придружител, който може да бъде от рисковата група.

Пресаташето на Белия дом заяви, че онези, които протестират срещу забраната, не са я прочели внимателно. От Белия дом уверяват, че тя е изготвена със знанието и участието на всички институции, които имат отношение към нея.

По-рано тази сутрин президентът на САЩ коментира, че указът му е в сила и действа много добре.