На 19 октомври 2018 година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев взе участие в 12-та Среща на високо равнище на Форума „Азия-Европа” (АСЕМ) в Брюксел в рамките на работното си посещение в Белгия.

По време на изказването на сесията на Форума президентът на Казахстан отбеляза, че с оглед повишена конфликтност и ръста на санкционни и търговски войни сегашната международна икономическа и политическа обстановка може да се сравни с Карибската криза от 1960-те години.

Президентът отбеляза отсъствието на нужното внимание от страна на международната общност към проблемите в Сирия, Украйна и други държави, въвлечени в конфликти. Освен това, президентът засегна въпроса с международния тероризъм, който днес е главен световен проблем. По негово мнение, международният тероризъм ще остане проблем и засега има заплаха от разпространение на балистични ракети.

Назарбаев призова участниците в Срещата на високо равнище на АСЕМ да подтикнат САЩ, Русия, Китай и Европейски съюз да намерят решение за съществуващите разногласия в света.

В заключение президентът на Казахстан Назарбаев още веднъж потвърди готовността на Казахстан активно да участва в партньорство, насочено към противодействие на глобалните предизвикателства на Азия и Европа, а също да се търсят общи пътища за борба с тероризма, призова всички държави към диалог и предложи Астана да стане платформа за провеждане на преговори.