На 16 декември 1997 година 4000 японски деца тръпнат в очакване на новата серия на популярния нов сериал „Покемон“. След като тя свършва, над 700 деца биват приети в болница с припадъци, нарушение на зрението, повръщане и други симптоми. Две от тях се оказват и с изключително рядкото заболяване - фотоепилепсия.

Тази серия никога повече не бива излъчена по телевизията. Не е излизала никъде по света, освен този път в Япония, но е качена навсякъде в интернет пространството. 

Епизодът е базиран на покемона Поригон - същество от киберпространството, което вкарва героите в компютъра на един професор. Оказва се, че компютърът е заразен с вирус и героите са обречени. Вирусът е нарисуван като ярки червени ракети. За да спаси приятелите си, Пикачу пуска силна светкавица, която взривява няколко ракети в редуващи се сини и червени светлини. Бързината на сменяне на цвета, комбинирана с ярката светкавица, е сцената, която постига ужасния ефект. 

Вследствие на тази катастрофа Поригон никога не е получил основна роля в „Покемон“, а бъдещите му форми - Поригон 2 и Поригон Z, са единствените покемони, които никога не са се появявали в анимационния сериал. През 2000 г. в САЩ е направена цензурирана версия на серията, в която сцената е забавена, но така и не стига до ефир.  

„Саут парк“ и „Семейство Симпсън“ имат епизоди, базирани на този случай.