Централното командване на САЩ (CENTCOM) съобщи за изстрелването на две балистични ракети от Йемен в посока към американския военен кораб USS Mason и танкера Central Park, информират световните издания.

Според съобщението на CENTCOM, при инцидента са били изстреляни ракети от райони под контрола на хуситите.

Според информацията, тези балистични ракети са паднали в Аденския залив на разстояние приблизително десет морски мили от двата кораба.

По това време американският есминец USS ​​Mason вече завършвал операцията за оказване на помощ на танкера Central Park, който изпрати сигнал за бедствие. От CENTCOM подчертават, че нито един от корабите не е бил повреден в резултат на тази атака.

Атомният самолетоносач USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), част от ударната група на ВМС на САЩ, навлезе във водите на Персийския залив, преминавайки през Ормузкия пролив. Това съобщиха от пресслужбата на Централното командване на САЩ (CENTCOM), цитирано от световните издания.

Целта на присъствието на втората американска авионосна група в Персийския залив, според CENTCOM, е „осигуряване на безопасността на преминаване на съдовете“.

Освен това групата ще следи ситуацията в Близкия изток. По-специално, тя действа като възпиращо средство срещу възможни заплахи за Израел, който в момента провежда военни операции в ивицата Газа.

В съобщението се отбелязва, че ударната група Eisenhower е завършила преминаването си през Ормузкия пролив. Докато е в Персийския залив, групата ще патрулира по международни водни пътища, за да гарантира свободата на корабоплаването.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук