Принц Чарлз описа пандемията от коронавирус като „странно, смущаващо и много тежко преживяване“, след като се излекува от вируса. 

71-годишният принц на Уелс отдаде почит на работниците от спешните служби и служителите на магазина в 3-минутно видео и подчерта колко е важно да живеем с надежда, предава Daily Mail.

Той пожела ключовите работници да бъдат третирани с особено внимание, когато свършат смените си и се опитат да пазаруват.

Съобщението бе записано тази сутрин от служители в Бирхал, дома на принца в Шотландия.

Това е първото публично изявление на принц Чарлз, след като излезе от самоизолацията си в понеделник. 

Той каза: „Наскоро преминах процеса на заразяване с този коронавирус, за щастие със сравнително леки симптоми, сега се озовавам от другата страна на болестта, но все още съм в състояние на социална дистанция и обща изолация."

„Както всички научихме това е странно, смущаващо и много тежко преживяване, когато присъствието на семейството и приятелите вече не е възможно и нормалните житейски структури изведнъж се премахват.

Не сме били в такъв безпрецедентен и тревожен момент през целия ни живот. Съпругата ми и аз мислим за всички онези, които са изгубили близките си при толкова трудни и ненормални обстоятелства, и за тези, които трябва да изтърпят болестта, изолацията и самотата."

Освен това Чарлз похвали тези, които са на първа линия в Националната здравна служба, като заяви, че се нуждаят от подкрепата на страната.

Принцът говори и за възрастните хора, като добави: „Като патрон на Age UK и моята съпруга - покровителка на SilverLine, сърцата ни са с всички онези възрастни хора в тази страна, които сега изпитват големи затруднения."

Чарлз, който в момента пребивава в Бирхал в имението Балморал, бе диагностициран с коронавирус след тест на NHS в Абърдийншир.

Той имаше леки симптоми и те не го спряха да работи през периода на боледуване. Принцът излезе от самоизолация в понеделник.

Близки до Кралското семейство твърдят, че принцът е в добро здраве и неговата самоизолация е продължила седем дни „в съответствие с правителствените и медицински указания“.

В момента той работи при „стандартните“ държавни и медицински ограничения в страната.

Принц Чарлз ще продължи да провежда срещи по телефона и чрез видеоконферентна връзка, разговаряйки с множеството благотворителни организации, които подкрепя, за да види дали може да им помогне през настоящата криза.

Съпругата му даде отрицателен тест за вируса, но веднага премина в самоизолация в другата част на къщата и ще остане така до края на седмицата.  Превод: БЛИЦ