Екип учени от университета Уитс в Йоханесбург, ЮАР, направи огромен пробив в сферата на биомедицинското инженерство. Според съобщение, публикувано в Medical Express, за първи път изобщо учените са намерили начин да свържат човешки мозък с интернет в реално време. Проектът е наречен “Brainternet” (от англ. Brain, мозък и интернет, бел.ред.) и буквално превръща мозъка във възел тип интернет на нещата (IoT – internet of things) в световната мрежа.


Проектът функционира, като приема мозъчните EEG вълни, събира ги в специално EEG устройство, свързано с главата на потребителя. Сигналите след това се препращат към нискобюджетен компютър Распбери (Raspberry Pi), който от своя страна прави стрийминг към интерфейс за програмиране на приложения и визуализира данните на отворена страница, на която всеки може да види дейността. Адам Пантановиц, супервайзър на проекта и преподавател в училището по електро – и информационно инженерство към университета Уитс, казва:

„Brainternet представлява преодоляването на нова граница в областта на мозъчно– компютърните интерфейс системи. Има липса на знания за това как работи човешкият мозък и как обработва информацията. Brainternet цели да опрости човешкото разбиране за мозъка. Това става чрез постоянно наблюдение на мозъчната дейност, както и чрез известна интерактивност.“

Интелектуален мускул

Пантановиц казва, че това е само началото за възможностите на проекта. Той добавя, че екипът сега се стреми да увеличи интерактивното преживяване на потребителя с неговия мозък. Някои от тези функционалности вече са интегрирани в уебсайта, но в тесни граници, лимитирани само до стимули като движение на ръката например. „Brainternet може да бъде подобрявана още много – за класифициране на записи чрез приложения за смартфон, които да предоставят данни за алгоритъм за изкуствен интелект чрез т.нар. машинно учене (machine-learning). В бъдеще ще има информация, която ще тече в двете посоки – както изходяща от мозъка така и входяща към него ,“ казва Пантановиц.

Бъдещите приложения за този проект биха могли да доведат до вълнуващи пробиви в машинното учене и мозъчно-компютърните интерфейси като Neural Lace на Илън Мъск и Kernel на Браян Джонсън. Данните, събрани в този проект, ще допринесат за по-доброто разбиране на дейността на мозъка и как да се възползваме от познанието, за да добавяме мозъчна сила.

Източник: Мегавселена