Латвийската проруска партия "Съгласие", която редовно се очертава като най-голямата в страната, но никога не влиза в управлението, изглежда отново печели най-много гласове в парламентарните избори, които се проведоха в събота. Проевропейските партии обаче отчитат силно увеличаване на подкрепата, според екзитпол на Латвийската телевизия, цитиран от "Ройтерс".

Провелите проучването, обаче, казват, че то се основава на по-малко от обичайното избиратели, отговорили на въпроса за кого са гласували. Арнис Кактинс от социологическата агенция SKDS, коментира за "Ройтерс", че от предишни екзит пол проучвания знаят, че реалните резултати на радикалните партии може да се окажат по-силни.

Според екзит пола "Съгласие" получава 19.4 на сто от гласовете, а Съюз "Зелени и фермери" на премиера Марис Кучинскис - 9.7 на сто. За популистката KPV.LV са гласували 11.5 на сто от избирателите, участвали в изборите. 

Либералната партия "Развитие/За" взима 13.4 на сто, а консервативното Национално обединение "Всичко за Латвия!" - 12.6 на сто. И двете партии защитават силни проевропейски позиции.

Управляващата в момента коалиция обединява партиите "Единство" (Е), партия Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ" (НО) и Съюз "Зелени и фермери" (СЗФ), които заедно получават 29.2 на сто от гласовете. Това означава, че ще трябва да привлекат поне още един коалиционен партньор, за да сформират правителство на мнозинството.

Латвия има около 1.9 милиона граждани, от които право на глас имат близо 1.5 милиона. 

Артус Кайминс, лидерът на KPV LV, изпращаше досега объркани сигнали дали би си сътрудничил с проруската "Съгласие". Партията официално твърди, че иска Латвия да остане в ЕС и НАТО, но и да има по-тесни икономически отношения с Русия.