Съединените щати стоят зад саботажа на газопровода "Северен поток", заяви пред Bloomberg проф. Джефри Сакс. Според него множество журналисти смятат, че това е работа на Вашингтон, но не са в състояние да го изкажат, пише Daily Mail.

Сакс е директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет. Той беше специален съветник на трима генерални секретари на ООН в периода 2001-2018 г, а днес е президент на Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН.

"Бих се обзаложил, че експлозията е действие на САЩ, може би на САЩ и Полша", каза той.

"Това са спекулации. Защо смятате, че това е действие на САЩ? Какви доказателства имате за това?", попита го водещият Том Кийн.

Сакс каза, че вижда няколко причини.

"Първо, има преки радарни доказателства, че американски военни хеликоптери, които обикновено са базирани в Гданск, са кръжали над този район", посочи Сакс.

"Имахме и заплахата от САЩ (президента Байдън) по-рано тази година, че "по един или друг начин ще прекратим Северен поток".

"Имахме също така забележително изявление от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен миналия петък на пресконференция, където той каза, че "това е огромна възможност".

"Това е странен начин да говорите, ако се тревожите за саботаж на международна инфраструктура от жизненоважно значение."

На 7 февруари Байдън, застанал до новия канцлер на Германия Олаф Шолц, заяви на пресконференция в Белия дом, че САЩ ще "сложат край" на газопровода, ако Русия нахлуе в Украйна.

"Ако Русия нахлуе – това означава танкове или войски, пресичащи границата на Украйна – тогава вече няма да има „Северен поток 2“. Ние ще му сложим край", каза тогава Байдън.

Когато беше притиснат за подробности как ще спази това обещание, като се има предвид, че тръбопроводът не е под контрола на САЩ, Байдън не даде подробности. "Обещавам ви, ще можем да го направим", каза той пред репортери.

"Знам, че противоречи на нашия разказ, не ви е позволено да казвате тези неща на Запад, но фактът е, че навсякъде по света, когато говоря с хора, те смятат, че САЩ са го направили", каза той.

"Дори репортери от нашите вестници, които участват, ми казват "разбира се, САЩ го направиха", но това не се показва в нашите медии.

Сакс каза, че е "на страната на мира" и е дълбоко загрижен за конфликта и възможността за ядрена война.

"Русия смята, че тази война е в основата на нейните интереси в областта на сигурността", каза той.

"САЩ настояват, че ще направят всичко, за да подкрепят победата на Украйна над Русия. Русия гледа на това като на прокси война със Съединените щати. Каквото и да мисли човек за това, това е пътят на изключителна, опасна ескалация", посочи той.

По неговите думи, западните медии изкривяват ситуацията, за да внушат, че целият свят е обединен срещу Русия.

"Голяма част от света наблюдава тези събития с ужас и голяма част от света не харесва това разширяване на НАТО. Те искат да видят компромис между САЩ и Русия", каза Сакс.

"Западните страни гласуват за нови и нови санкции срещу Русия, докато по-голямата част от света е встрани. Те гледат на това като на ужасен сблъсък между Русия и САЩ.

"Те не виждат това като непровокирана атака на Русия срещу Украйна, както е наратива в западните медии".

Сакс посочи, че проблемите са започнали през 2014 г., с анексирането на Крим.

"Този ​​конфликт датира от много време, не е започнал на 24 февруари 2022 г. Всъщност самата война е започнала през 2014 г., а не през 2022 г. и дори преди това", каза той и посочи, че "по-голямата част от света е ужасена от случващото се".

„Направо не е за вярване, как едната едната страна казва, че ако трябва ще използва ядрени оръжия, а другата отговаря - " не можете да ни изплашите".

Сакс каза, че светът "навлиза в най-нестабилната геополитическа ера от десетилетия":

"Навлизаме в първата хиперинфлация от повече от 40 години. И сме застрашени от ядрена ескалация за пръв път от 60 години насам, когато беше кубинската криза. Сега е най-опасният момент от тогава насам.

Проф. Сакс обвини политическите лидери, че не правят достатъчно, за да противодействат на напрежението:

"Това е изключително напрежение и не виждаме никакви опити да се смекчи ", каза той.

"Доказателствата на този етап са, разбира се, непълни, но опитът на САЩ да обвинят Русия е, меко казано, много неубедителен. Имаме нужда от честно разследване", категоричен е Сакс.

Той смята, че Русия и Европейските страни са най-потърпевши от случилото се. "Това прави Европа по-зависима от САЩ. И лишава Русия от коз при евентуални преговори," отбелязва проф. Сакс.

Der Tagesspiegel: Пробивите на "Северен поток" са планирана операция с участието на водолази и подводници ВИДЕО

"Tова е сериозен удар срещу Европа на много нива," тъй като е разрушена важна част от инфраструктурата, най-малкото временно, а вероятно и завинаги и прави Европа по-податлива на сериозен икономически удар заради енергийната криза, коментира той по-рано пред  пред китайската агенция Синхуа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в петък нарече евентуалните атаки "огромна възможност веднъж и завинаги да се премахне зависимостта от руската енергия."

В отговор, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви в понеделник в Телеграм, че думите му разкриват, че Вашингтон и партньорите му от НАТО имат "мотиви за разрушаването" на построените от Русия тръбопроводи.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук