Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на войната в Украйна. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 31 януари:

Кратка информация за войната за 31 януари 2023 г.

ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ ОТ ЮРДЕЦИ

Тук е място за технически анализи, а не за леене на чувства. Добрият анализ изисква хладнокръвие, а не леене на чувства. Лей си чувствата на собствената стена и помни, че чувствата, дето те напъва да ги лееш са резултат от негативни емоции, родени от гадното усещане на голата пропагандна кука, на която се люлееш. Откачи се от голата кука и веднага ще ти стане по-добре.

Да почваме. Най-напред за българската политика. Нови избори. Няма какво да коментирам. 3 години хаос и слабост. От което се възползваха външни фактори за действия срещу българските национални интереси. Пак да го напиша: ако не можеш да биеш шамари, никой не те уважава. Ако не може да биеш шамари и си с изути гащи, още повече не те уважават. Оттук първата задача на българската политика е проста: Вдигни си гащите. Задачите ходели по две, казвате. Ами ето ви и втората задача на българската политика: Не се гъзи. Обяснено просто и ясно, че всички да го разберат.

Сега за войната.

Следим бавните процеси и то поред

Процес 1: Системите на Украйна и снабдяването на украинската армия. Знаете, тезата ми е простичка: Украйна е на системи и ѝ се влива толкова, колкото да се изпълнява стратегията последният руснак да убие последния украинец в конвенционална война. Не се влива повече, че ще почне ядрена война. Всичко е добре изчислено. Включително голите куки, шараните, юрдеците и тяхното крякане. Знаете, че и аз като учил по американските и английски книжки, го правя.

Процес 2: Логистиката на руската армия. Свършиха ли ракетите – не. Свършиха ли снарядите – не. Ами тогава, нещата продължават, както и досега.

Процес 3: Численият състав на украинската армия. Системата Таракан още не е минала в таракан 2, тъй, че численият състав на украинската армия намалява. Гонките за връчване на призовки по украинските улици са ежедневие. Пушечно месо все още има, но загубите са такива, че има проблеми с попълването им. Между другото, колко станаха безвъзратните загуби на украинската армия? 400 000? 500 000? Секретно е, нали така.

Процес 4: Състояние на инфраструктурата. Продължава постепенното разрушаване на украинската критична инфраструктура. Руската не е засегната. Очаква се концентрация на руските удари върху украинската прифронтова инфраструктура за де скове движението на украинските части. Очаква се продължаване на ударите върху украинската критична инфраструктура. След енергийната инфраструктура ща започнат масивни удари и по транспортната инфраструктура и по производствената инфраструктура.

Процес 5: Надпраговият удар. Няма такъв. Руската тактика е да свалят прага чрез разрушаване на украинската инфраструктура и чрез организация на месомелачки по фронтовете помнейки принципа на фон Молтке: Като няма армия, която да защитава територията, територията заминава. Западняците мъчат да държат прага висок чрез доставка на оръжие.

Критично за прага – броят на украинките войничета. Наблюдавате нали – за да държи прага относително висок, НАТО все повече затъва в този конфликт. Скоро ще трябва да се официализира присъствието на натовски части в Украйна.

Процес 6: Съществени движения по фронтовете. Имаме руско настъпление в Запорожие. Цел – окончателен провал на идеята за украинско настъпление към Крим. Засега не е превзето голямо селище, но украинката логистика е доста разстроена. Вижда се от това, че руснаците влязоха в Угледар и започнаха улични боеве. Въпросът е каква е целта на това.

Удар наляво – към Запорожие с цел да скове каквото е останало от украинската групировка готвеща настъпление към Крим. Или удар надясно – с цел обкръжаване на групировката която стои срещу Донецк. Има и други възможности. Бавният напредък на руснаците в и около Бахмут продължава. Украински юруш засега няма. Логично – системата Таракан опапа резервите, точно както ви беше прогнозирано.

Процес 7: Идеологическата борба. В Русия нещата са доста спокойни, ситуацията на фронта към момента е благоприятна, няма условия за масови безредици.

Проблемите са при украинците. Те са надъхвани, че може да спечелят войната и затова големите загуби старателно се крият. Загубите обаче вече трудно могат да се крият, то се вижда от лова на мъже по улиците на какъв хал са нещата. Опитите на Запада да попълни недостига в украинските батальонни тактически групи се представят като огромна помощ.

Не това не е огромна помощ. Това е добре изчислена помощ с цел отслабване на Русия колкото се може повече. Войната няма да свърши добре за Украйна. Въпросът е ние какво ще правим като свърши войната. Давали, давали и накрая, вместо да реализират собствените си национални интереси, реализирали чужди национални интереси и пак ги наритали. Опитът да прикриваш балъщината си, като обвиняваш Витанов в русофилство, е жалък. Вместо да се гъзиш за поредното наритване, реализирай националните си интереси.

Процес 8: Пропагандата у нас. Пълната скръб продължава. Че и траур. Няма фина национална пропаганда. Оставена е да е лее украинската такава. А тя е пълна аматьорщина. Оставена е да се лее американската такава.

Но тя е зя хора, които дори не знаят къде е Украина. Българинът е много по – осведомен, защото Украйна е под носа му. Друг подход трябва тук, а няма. Пропагандата трябва да се построи върху българските национални интереси. Мислете с мозъка си, а не с едно друго нещо, метър по-надолу. Мисленето с нещото, дето е метър по-надолу вози единствено до наритване на същото нещо.

Но стига за това днес.

Караме нататък

Политологията –(Ден 89)

Продължаваме да обсъждаме политическия елит. Как се формира той и какви задачи би трябвало да има? Значи най-напред, политическият елит е група от хора с политическо влияние. Имаш такова влияние – може и да си част от елита. Нямаш такова влияние – определено не си част от политическия елит. И още какво има политическият елит?

Ами този елит заема ръководните постове в органите за управление на държавата, политическите партии и други обществени организации. Ама и това не стига. За да си в политическия елит, трябва да си всичко това и още нещо – да влияеш на изработването и осъществяването на политиката в страната.

Значи, чичко-паричко трябва да направи 3 стъпки, за да овладее политическия елит на държавицата Д. Д. бе, Д., не е Б. Д. е. Та стъпка 1: въздигане на калинки до ниво да имат политическо влияние.

2. Вкарване на калинките в органите на управление на държавата, политическите партии и други организации. 3. Подпомагане на калинките да почнат да изработват и прилагат политиката в държавицата. Следва преминаване на количествените изменения в качествени, демек, достатъчното количество калинки осигуряват контрол върху политиката в държавицата от страна на чичко-паричко. Готово.

Интересно е, а?

Хайде стига за днес. Утре – още.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 45)

...Ще разгледаме 4 фактора, улесняващи миграцията и важни за разбиране на посоките и причините за бъдещите миграционни потоци към България ....

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

Фактор 4: Познаване на езика.

Мигрантите, които говорят езика на приемащата страна имат естествено предимство пред тези, които не говорят езика. Затуй наблюдаваме големи потоци мигранти от колониите към страните, които са били колониални империи. Знаят съответния език. Знаенето на езика е съществен инструмент за регулация на мигрантските потоци. Като използваш този инструмент, може да насочваш миграцията така, че да не си създаваш големи групи в държавата, дето нито езика знаят, нито искат да се интегрират и ти изпразват социалните системи вместо да ги пълнят. Говори си ги тези неща Витанов, гоори за целенасочена мигрантска политика, но по тези краища работата е заседнала върху атрактора – ден да мине, друг да дойде и не мърда оттам. Транзитна страна сме били. Тъй, тъй и като пеем тази песничка, един ден ще се събудим отвити със студени крака и да видите какво ще почне. А какво ще почне, ще ви разкажа утре.

Стига за днес. Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далече от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук