В събота вечер румънското правителство взе решение да отмени спорния указ за декриминализиране на корупцията, но протестите в цялата страна не стихнаха. За пореден ден около 300 000 души излязоха по улиците на редица градове. Демонстрантите обаче заявиха, че искат не само промени в законите, но и оставка на правителството.

Те са категорични, че няма как да повярват на управляващи, които веднъж вече са поели по грешен път. Не са отменени и плановете за изключително голям протест, които да се проведе в Букурещ в неделя вечер.

Очаква се на демонстрацията да се съберат повече от 500 000 души.

Снощи премиерът на Румъния заяви в телевизионно обръщение, че постановлението на правителството за амнистия и внасяне на поправки в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, което предизвика мащабни протести в страната, ще бъде отменено.

По думите му ще бъде намерена юридическа процедура то да не влезе в сила.

Докато премиерът говореше по телевизията, някои от демонстрантите на площада пред сградата на правителството, които според по данни на полицията са били 170 000, скандираха "Оставка, оставка!" Скоро след това лазерно изображение на картата на Румъня се появи на фасадата на съседна сграда съпроводено с надпис: "Ние се събудихме!".

"Те трябва да си ходят. Това правителство е некомпетентно. Не искаме това да се повтори. Няма да отстъпим", заяви един от протестиращите пред Ройтерс

Източник:  NOVA, VESTI.bg