Израелският космически апарат Берешит (Beresheet) се готви за меко кацане на Луната. Ако всичко мине по план, кацането трябва да се състои на 11 април. Берешит има всички шансове да стане първият частен космически кораб, достигнал повърхността на естествения спътник на Земята. Досега подобни мисии успяха да осъществят Китай, САЩ и СССР.

Космическият апарат все още не е стигнал Луната, но вече донесе на своите създатели – компанията Israel Aerospace Industries и некомерсиалната организация SpaceIL, награда от фондацията X Prize в размер на $1 милион.

Според думите на изпълнителния директор на X Prize Питър Диамандис, мисията Берешит ще демократизира усвояването на космоса. Според фондацията, полетът на израелската сонда ще доведе до бум на комерсиалните пътешествия до Луната.

Преди няколко години X Prize стартира конкурса Google Lunar X Prize с награден фонд $30 милиона, в рамките на който частни компании трябваше да изпратят космически апарат на повърхността на Луната, който да покаже висококачествени изображения от нейната повърхност. През 2018 година конкурсът приключи без победители. Но някои участници в него, включително и SpaceI, продължиха разработката на своите космически апарати.

Берешит с височина 1,5 метра бе изведен в околоземна орбита на 21 февруари с помощта на ракетата SpaceX Falcon 9. В продължение на 5 седмици той постепенно се приближаваше до Луната и трябва да влезе в орбита около нея на 4 април..