Първият носител на атомни подводни дронове „Посейдон“ – атомната подводница със специално назначение проект 09852 „Белгород“ – ще бъде спусната на вода в Северодвинск на 23 април, съобщи пред националните медии в петък неназован източник от военнопромишления комплекс на Русия.

„Белгород“ ще бъде изваден от елинга „Севмаш“ и спуснат на вода на 23 април“, заяви събеседникът на агенцията. Той поясни, че завършването на подводницата, изпитанията на ядрения реактор и швартовите изпитания ще бъдат проведени в течение на 2019 година, предадоха осведомителните агенции, цитирани от  "Фокус".

По неговите думи „през 2020 година подводницата ще премине заводските ходови и държавни изпитания, а в края на същата година „Белгород“ трябва да бъде предаден на Военноморския флот“. От Обединената корабостроителна корпорация не са пожелали да коментират пред агенцията информацията за датата на спускане на вода на подводницата.

В обръщението си пред Федералното събрание от 20 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че първата подводница, носител на подводни апарати „Посейдон“, ще бъде спусната на вода през пролетта на 2019 година. Преди това държавният глава обяви, че ключовия етап от изпитанията на „Посейдон“ са завършени. В отбранителната промишленост тестовете на атомната енергийна установка на апарата са приключили.

За първи път Путин съобщи в посланието си към Федералното събрание през март 2018 година за създаването в Русия на атомен подводен дрон. Тези безпилотни апарати могат да бъдат оборудвани с конвенционални или ядрени боеприпаси, апаратите могат да унищожават обекти от инфраструктурата на противника и авионосни групировки. „Посейдон“ има междуконтинентален обхват, а работната дълбочина на потапянето му е по-голяма от 1 километър.