Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон основава нова партия в преследване на голямата си цел – независимостта на автономната област. Той направи първия опит за отделянето й от Испания точно преди година. В отговор на неговите действия централното правителство, тогава начело с консерватора Мариано Рахой, отмени автономията на региона със 7,5 млн. жители и уволни правителството на Пучдемон, припомня БТА.

Мнозина от неговите някогашни съюзници, някои от които са в затвора, не са склонни да влязат в неговата нова партия "Крида" ("Призив"), чийто учредителен конгрес ще се проведе в събота вечер в Манреса, на 60 км северно от Барселона и на едва 6 км от затвора "Ледонерс”, където сепаратистки лидери очакват да бъдат съдени заради бунта си.

И докато последователите на Пучдемон ще гледат речта му на голям екран, най-радикално настроените сепаратисти от Комитетите за защита на републиката насрочиха демонстрации в Барселона пред централата на регионалното правителство, ръководено от поддръжника на линията на Пучдемон Ким Тора. Упреците към него са заради прекалената му предпазливост.

Новата партия, която Пучдемон иска да учреди, вече има 50 000 симпатизанти, твърдят инициаторите на идеята. Формацията цели да събере всички, които искат независима Каталуния и към момента са разделени в три парламентарни групи.

Сега Пучдемон живее в изгнание в Белгия заради издадената от Испания заповед за арест по обвинения в бунт.