През 2017 г. банският костюм Nike Pro Hijab за първи път се появи на световния пазар. Това осигури удобство за жените мюсюлманки, които се занимават професионално с плуване.

Продажбите на този артикул спортно облекло от производителя са се увеличили със 125% през първото тримесечие на 2019 г. 

Самата скромност

Сега Nike пуска още едно облекло в тази гама за мюсюлманките: скромен бански. Банският костюм се състои от отделни части: хиджаб, туника и панталон."Много обичаме да разработваме продукти за спортисти, особено когато виждаме, че хората имат нужда от това “, казва Марта Мур, креативен директор и вицепрезидент на Nike. 


Със загриженост за хората

Мур и останалата част от екипа на Nike са забелязали, че в сравнение с американските жени и представителките на други немюсюлмански народи, които се наслаждават на водните спортове в бикини и тесни бански, жените в Югоизточна Азия и страните от Изтока могат да плуват само в много скромни модели бански костюми, които изцяло покриват тялото им.
Не всичко е толкова просто

Трябва да се отбележи, че хидрокостюм под формата на бански костюм, използван преди това от мюсюлманките, не е много удобен за плуване. "Когато видяхме хора, които плуват в Австралия в пълна екипировка, чухме от спасителите, че облеклото е доста тежко", казва Мур. "Ние си помислихме: какво може да се направи, за да улесним плуването на жените?" 
Важни особености на новия модел бански костюм

Nike са решили, че банският костюм трябва да бъде естетичен и лек, да изсъхва бързо. (Всеки, който е бил в мокър хидрокостюм, знае колко е неудобно да се стои в него по цял ден). 
Дизайнерите са се опитали да създадат комплект, състоящ се от туника с дълги ръкави, вграден хиджаб и регулируем спортен сутиен, панталони с висока талия, които са надеждни, но притежават и малко блясък. Това им се е удало!

Превод и редакция: БЛИЦ