Преди около 3000 години пастири гравирали скала в долината Тайра в пустинята Атакама, превръщайки обекта, който претендира да бъде включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, в център на скалното изкуство в Чили, предадоха световните медии.

Най-важната част от спектакъла в тази своеобразна галерия на открито, разположена на 3150 метра надморска височина в северната част на страната, е свързана с обекта Алеро Тайра, където има поредица рисунки на лами. Става въпрос за животно, което се среща във всички части на Андите и хилядолетия наред е било главният източник на богатство за местните жители. Било е принасяно в жертва в рамките на различни ритуали, включително в чест на Пачамама, богинята на плодородието в митологията на инките.

Деветдесет на сто от скалните рисунки в охра, бяло и червено изобразяват лами и малките им, които са кърмени или се движат близо до родителите си. Изобразени са също лисици, щрауси, кучета, яребици, змии. "Няколкото човешки фигури са с малки размери, сякаш хората са се опитали да останат незабелязани", поясни археологът Хосе Беренгер, който от 35 години изследва обекта.

Въпросните скални рисунки са открити през 1944 г. и датират отпреди 2400-2800 години.