Руският президент Владимир Путин заяви при откриването на заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище, че осъществяването на договора за доставка в Турция на зенитно-ракетни системи С-400 е приоритет за Москва и Анкара, предаде БТА.

Сериозни задачи за укрепване на нашето сътрудничество стоят пред нашите страни и във военно-техническата сфера. На първо място става дума за реализация на договора за доставка в Турция на зенитноракетни системи С-400 "Триумф", посочи Путин. По думите на руския президент в областта на военно-техническото сътрудничество Русия и Турция имат и други перспективни проекти. Той уточни, че става дума за доставка в Турция на съвременна руска продукция с военно предназначение.

Путин изтъкна енергичните усилия на Москва и Анкара за активизирането на вътрешния политически процес в Сирия.

Русия и Турция като гаранти на процеса от Астана продължават да полагат енергични съгласувани усилия за дългосрочно нормализиране на обстановката в тази страна (в Сирия), подчерта руският президент, който говори на откриването на заседанието на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище. Координираме действията в контекста на активизацията на вътрешносирийския политически процес, включително с цел скорошно създаване на Конституционен комитет, посочи Путин.

Той каза още, че е обсъдил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган въпросите, свързани с развитието на отношенията между двете страни. Договорихме се да засилваме двустранното сътрудничество в духа на многоплановото партньорство, посочи той. Отмяната на ограниченията в сферата на търговията между Русия и Турция може да помогне за засилването на двустранната търговия, каза още Путин.