Руснаците днес гласуват за президент и вероятният победител ще бъде досегашният държавен глава Владимир Путин. Опозицията твърди, че има нарушения, чиято цел е да се узакони вот, който не крие изненади, чрез силно мобилизиране, предаде АФП.

Путин, който е на 65 години, и отново е в остър конфликт със Запада този път заради отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, вероятно ще спечели без затруднение четвърти мандат и ще остане на поста си до 2024 година, посочва БТА.

Според Избирателната комисия общата активност на гласоподавателите към 12:00 часа московско време е била 34,72 на сто. Руската опозиция и една неправителствена организация заявиха, че са констатирали над 1000 нередности по време на днешния вот в Русия, имайки предвид най-вече увеличаването на активността.

Неправителствената организация "Голос", която се е специализирала в наблюдаването на избори и обявява нередностите на сайта си, е изброила 1839 нарушения като задръствания на урни, случаи на многократно гласуване и възпрепятстване на работата на наблюдателите.