Събитията в Казахстан не са нито първият, нито последният опит за външна намеса във вътрешните работи на нашите държави. Няма да позволим реализацията на сценария с цветните революции. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с лидерите на страните от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС).

По време на нея Путин каза, че международните сили ще останат на територията на Казахстан толкова време, колкото прецени казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев, пише БНР.

"След като изпълни функциите си, безспорно целият контингент ще бъде изведен от територията на Казахстан. Разглеждаме нашите общи действия като изключително своевременно и абсолютно легитимна акция“, каза Путин.

Путин сравни конфликта в Казахстан с Майдана, защото...

В Казахстан са разположени 2300 войници от международните сили на Организацията на договора за колективна сигурност и 250 единици техника, посочи Касим-Жомарт Токаев. Той нарече събитията в страната „опит за държавен преврат“ и обеща да представи пред света доказателства за подготовката на „терористична агресия“.

По думите му по време на безредиците са загинали 16 служители на реда, а жертвите сред мирното население се уточняват.

Междувременно посолството на Казахстан в София разпространи изявление на специалния представител за международното сътрудничество Ержан Казъхан.

В него се казва, че правоприлагащите органи и въоръжените сили на Казахстан се противопоставят само на терористите.

„Отразяването на събитията в някои чуждестранни медии оставя неприятни впечатления, че казахстанското правителство преследва мирни демонстранти. Нашите сили за сигурност влязоха в битка с агресивни тълпи, които извършиха нагли терористични актове.

Предвид размера на дезинформацията и бързо развиващата се ситуация в Казахстан нека не правим прибързани заключения и да позволим да се проведе пълно разследване, за да се разкрие истината“, каза специалният представител на президента на Казахстан за международно сътрудничество Ержан Казъхан.