На съвместната пресконференция на президентите Ердоган и Путин руският държавен глава заяви, че форматът от Астана остава най-продуктивен при решаване на сирийския проблем.

Той отбеляза, че партньорите в Женева са отказали да работят с Русия по формирането на Конституционен комитет в Сирия и е изразил удивлението си от тяхната позиция, но е заявил, че е търпелив. Той е съобщил, че МВнР на Русия ще разговаря със западните партньори.

По въпросите за стратегическото сътрудничество руският лидер заяви, че Турция прави много за ликвидирането на терористите в Идлиб. Според него е нужна съвместна работа, за да се премахне напрежението в този район. Военните и дипломатите на двете държави ще продължат да координират усилията си, в това число и за връщане на бежанците у дома в Сирия. По думите на Ердоган между Москва и Анкара по този въпрос няма никакви различия.

Държавните глави обсъдиха и процеса по оттегляне на американските войски от Сирия. Според Ердоган най-важното е да не се допуска властови вакуум след като военните напуснат територията. Путин припомни, че американските военни са в Сирия незаконно, тъй като Дамаск не ги е канил, а и защото няма решение на ООН.

Президентите на Русия и Турция са обсъдили в разговора си и въпроси, свързани с "Турски поток". Според Путин газопроводът ще може да бъде пуснат до каря на 2019-та година. Той е подчертал, че това  ще е от важно значение не само за Турция, но и за енергийната сигурност на южна и югоизточна Европа.

След срещата двамата лидери дадоха съвместна пресконференция. Ердоган отправи посланието и предупреждението за „критичната важност за недопускането на вакуум, от който да се възползват терористичните организации след военното изтегляне на САЩ от Сирия.”. Путин изтъкна „желанието на Москва за намиране на трайно разрешение на конфликта в Сирия, чрез използване на политически и дипломатически пътища.”