Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Абу Даби - първия етап от негово кратко дипломатическо посещение в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, за да обсъди въпроси, свързани с израелско-палестинския конфликт и петрола, предаде Франс прес.

"Владимир Путин пристигна на работно посещение в Обединените арабски емирства", съобщи Кремъл в своя канал в "Телеграм", като разпространи снимки от посрещането му на летището от страна на президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Президентът Путин ще обърне специално внимание на "израелско-палестинския конфликт", както и на намаляването на добива на петрол от ОПЕК+.

Групата включва 13-те държави от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) плюс 6 партньорски страни, сред които и Русия.

Пресслужбата на руския президент съобщи, че той ще проведе днес двустранна среща с колегата си от ОАЕ, които са важен икономически партньор на Русия.

Отново по информация на Кремъл, след това Путин ще отпътува за Саудитска Арабия, където ще се срещне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Руският държавен глава, на когото Международният наказателен съд повдигна през март обвинения в депортация на украински деца, ограничи пътуванията си в чужбина, като отсъства например от последните срещи на високо равнище на Г-20 и БРИКС, отбелязва АФП.

В началото на миналия месец обаче Путин все пак направи посещение в Казахстан, а през октомври беше приет от близкия си съюзник - китайския президент Си Цзинпин, чиято страна бе домакин на среща на инициативата "Един пояс - един път".

Няколко дни преди посещението си в Китай руският президент беше и на визита в друга страна съюзник на Москва - Киргизстан. Това беше първото му посещение в чужбина, след като Международният наказателен съд издаде заповедта за задържането му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук