Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин написа на немски език статия, посветена на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война, която ще се отбележи на 22 юни – датата, на която през 1941 г. нацистите стартират операцията с кодово име „Барбароса“, предават световните осведомителни агенции.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни защо Путин е избрал да напише статията на немски, а не на руски език, по следния начин: „Защото всички в Германия говорят немски“.

„Знаем, че първата жертва на нацизма беше самата Германия, която беше заразена с нацизъм и след това атакува СССР. Тази тема е много важна както за германците, така и за руснаците. Ето защо, в диалог с Германия, президентът многократно е решавал да изрази своите виждания“.

Отговаряйки на въпрос защо е решено статията да бъде написана на немски, Песков отбеляза: „Защото всички в Германия говорят немски“.

Говорителят на Кремъл заяви още, че материалът ще бъде публикуван „на руски, немски и други езици“ на официалната интернет страница на президента на Руската федерация. Той не разкри основните тези на материала. „Ще видите и прочетете всичко, нека не избързваме“, призова Песков.