Руският президент Валдимир Путин заяви пред вдовиците на петимата учени, които загинаха при ядрена експлозия през август, че съпрузите им са работили по „най-напредналото и ненадминато технически“ оръжие.
 
Това се случи по време на официална церемония в Кремъл, на която на петимата учени, загинали край Северодвинск, бяха удостоен с Орден за храброст посмъртно, съобщава „Дейли Мейл“.
 
„Те вървяха в много трудна, отговорна и важна насока, говорим за най-напредналите и ненадминати технически идеи и решения“, заяви Путин.
 
Той добави, че учените имат „незаменим принос за укрепването на руската държава“. Той изрази съболезнования на семействата, но подчерта, че Русия ще продължи да развива този тип напреднала технология.


„Всъщност притежаването на такива уникални технологии днес е най-голямата гаранция за мира на планетата. И независимо от всичко, ние ще подобрим това оръжие“, каза Путин.
 
Както БЛИЦ съобщи, на 8 август при експлозия на ракетна площадка, притежавана от държавната компания „Росам“, загинаха петима учени. Те тествали нова ядрена ракета. След инцидента беше отчетено силно повишение на радиационния фон.
 
По-късно стана ясно, че те са работели по ракетата „Буревестник“, която в НАТО е позната като Skyfall.

Превод и редакция: БЛИЦ