Опитите за налагане на еднополюсен ред в света се провалиха и балансът на световната арена се възстановява. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за телевизия НТВ, излъчено в ефир в Далечния изток, предаде ТАСС, цитиран от dnes.bg.
"Ситуацията се мени. И мисля, че не е тайна за никого, всички виждат и без това, че вече мнозина наши партньори предпочитат сами да търсят принципите на международното право, защото балансът в света постепенно се възстановява", каза той.

Опитите за създаване на еднополюсен свят не успяха, каза руският лидер.
Вече живеем в различно измерение. Ние в Русия обаче винаги сме смятали, че бранейки собствените си национални интереси, трябва да зачитаме и интересите на другите, припомни той.

Така смятаме да градим отношения с всички останали наши колеги, заяви руският президент и уточни, че в съвременния свят се слушат онези, чийто глас звучи достатъчно силно, за да бъде чут.

Путин заяви, че смята Доналд Тръмп - новоизбрания президент на САЩ, за умен човек, който ще осъзнае своята отговорност на висшия пост в "една от водещите страни в света, една от водещите икономики, водеща военна сила".

"Доколкото е успял да постигне успех в бизнеса, това показва, че е умен човек. А щом е умен човек, значи изцяло и доста бързо ще осъзнае различното ниво на отговорност", каза той.

"Нашата предпоставка е, че той ще действа именно от тези позиции", добави руският държавен глава.