На конгрес на руската партия на властта „Единна Русия“, посветен на предстоящите през септември парламентарни избори, президентът Владимир Путин обеща на руснаците отпускането на милиарди рубли за подобряването на жизнения им стандарт.

Руският лидер говори в продължение на близо час пред неколкостотинте високопоставени представители на „Единна Русия“, събрали се на конгрес в Москва, пише bg-voice.

Програмата на партията на властта трябва да е програма на народа, изтъкна Путин на фона на растящата непопулярност на „Единна Русия“ сред руското население, провокирана от икономическия застой и корупционни афери.

„Едно проспериращо и солидно семейство с деца е бъдещето на Русия“, каза още Путин, който остава верен на защитата си на семейните ценности и на целта си да се бори срещу демографския спад на Русия.


Путин предложи отпускането на няколко десетки милиарда рубли за подобряването на обществения транспорт, на пътищата и инфраструктурите, за ремонта на училища и за почистването на реки.

На фона на засилването на епидемията от COVID в Русия и на полагането на усилия за провеждането на руската ваксинационна кампания срещу ковид, Путин призова също така за отпускането на най-малко сто милиарда рубли за укрепването на системата на общественото здравеопазване.

Владимир Путин също така заяви в събота, че външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу ще оглавят федералната листа на кандидатите на „Единна Русия“ на парламентарните избори.

С този си ход Путин цели да привлече повече гласове за „Единна Русия“ на предстоящите избори.

Както Шойгу, така и Лавров се ползват с висока популярност заради твърдите си позиции съответно по въпросите на отбраната и външната политика. Фактът, че те фигурират в предизборната листа не ги задължава да заемат местата на депутати, ако бъдат избрани.

От конгресa на „Единна Русия“ отсъстваше Дмитрий Медведев, бившият руски президент и премиер, който е председателят на „Единна Русия“.

Медведев се оттегли от премиерския пост през януари 2020 г. и зае поста на заместник-председател на руския съвет за национална сигурност.