Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на държавна визита в Пекин по покана на председателя на Китайската народна република Си Дзинпин, предават осведомителните агенции.

В китайската столица руския лидер го очаква наситен работен график. Както по-рано съобщиха от Кремъл, ще се състоят преговори между Путин и Си, в хода на които трябва да бъде разгледан целия комплекс от въпроси по руско-китайското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие, включително реализацията на мащабни съвместни проекти в сферата на енергетиката, транспорта и съвместни промишлени операции, информира Фокус.

Няма да останат встрани и най-острите теми от международния дневен ред, включително ситуацията на Корейския полуостров и положението около Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. Особено внимание ще бъде отделено на въпросите по взаимодействието между Русия и Китай в рамките на ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество), БРИКС, формата РИК (Русия, Индия и Китай) и Г-20.

В програмата е планирана и среща с премиера на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. В края на държавната визита се планира да се подпишат пакет от документи, включително обхващащи сътрудничеството в областта на търговията, енергетиката, космоса, защитата на интелектуалната собственост и т.н. След официалната част на преговорите Путин и Си планират да направят кратко пътешествие до град Тянцзин на високоскоростна железница, където ще наблюдават хокейния мач между младежки клубни отбори от Русия и Китай.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ