Руският президент Владимир Путин заяви, че руските специални служби през миналата година са приключили работата по случаи със стотици шпиони и информатори в страната.

В реч пред служителите на Федералната служба за сигурност (ФСС) Путин каза, че чуждестранните разузнавателни агенции засилват дейността си в Русия.

“Благодарение на успешно изпълнените специални операции, дейността на 129 шпиони и 465 информатори бе спряна през 2018 г.“, заяви стопанинът на Кремъл, цитиран от БГНЕС.

“Чуждестранните разузнавателни служби се стремят да увеличат дейността си в руското пространство, търсейки достъп по всякакъв начин до политическа, икономическа, научна и технологична информация”, добави той.

Работата на ФСС “трябва да бъде ефективна, особено по отношение на производството на руски оръжейни системи”, каза Путин.

Руските служби за сигурност и разузнаване рядко излизат от световните заглавия през последните години. Москва е обвинена в намеса в чужди избори и отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри.

След като Вашингтон се оттегли от споразумението за ракетите със среден и малък обсег от периода на Студената война тази година, Путин заяви, че Русия ще се стреми да разработи нови ракети със среден обсег.