"Харесва ли ти или не - търпи, красавице моя. Споразуменията трябва да се изпълняват". Тази фраза на Владимир Путин от срещата му с Еманюел Макрон изуми преводача на френския президент, както и самия него.

Думите на руския президент бяха част от негов коментар по адрес на украинския президент Володимир Зеленски. Както БЛИЦ писа, руският президент заяви, че Русия ще направи, каквото трябва, за да се намери подходящ за всички страни компромис, но остават и предупрежденията за война, ако Украйна влезе в НАТО.

Френският президент Еманюел Макрон каза след вчерашната среща с руския си колега Владимир Путин, че разговорите им са допринесли да се избегне по-нататъшно влошаване на кризата около Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин се закани: Остават предупрежденията за война, ако...

А по-рано днес френски официален представител заяви, че руският президент е обещал засега да не предприема никакви нови военни инициативи край украинските граници като възможен предвестник за намаляване на напрежението. Путин, според френския източник, се е съгласил войските, участващи във военните учения на беларуска земя край украинските граници да бъдат изтеглени, щом маневрите приключат.

Кремъл определи като неверни френските твърдения. Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, съобщи, че Русия и Франция засега не могат да постигнат споразумение за намаляване на напрежението около Украйна. Такава деескалация е необходима, призна в същото време той и отчете, че срещата Путин - Макрон е осигурила основата за по-нататъшна работа в тази посока.

Песков потвърди, че след ученията войските ще се приберат в базите си в Русия, но не посочи точна дата. Никой никога не е казвал, че тези сили ще останат в Беларус, добави той. Самият Путин не спомена подобни отстъпки вчера, когато говореше пред медиите след шестчасовата си среща с Макрон в Кремъл.