Руският президент Владимир Путин възложи на кабинета на министрите да постигне ръст на реалните доходи на населението през тази година, да намали бедността, да увеличи раждаемостта и продължителността на живота. 

Държавният глава обяви своето указание след заседанието на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти. Съответният документ е публикуван на сайта на Кремъл: „Правителството на Руската федерация, съвместно с органите на изпълнителната власт на съставните образувания на Руската федерация и Банката на Русия, при изпълнението на мерки за постигане на националните цели за развитие на Руската федерация за периода до 2030 г. следва да се обърне специално внимание на постигането на следните цели и задачи през 2023 г.: ръст на реалните заплати; намаляване нивото на бедност и неравенството в доходите на населението; увеличаване на продължителността на живота; повишаване на раждаемостта“, се казва в документа, цитиран от чуждите агенции.

Освен това президентската заповед гласи, че министрите трябва да намерят допълнителни мерки за повишаване на раждаемостта и подкрепа на семействата с деца. Путин също призова правителството да определи възможното въздействие на иновациите и да предложи източници, от които ще бъде осигурено финансиране.

Това трябва да стане до 10 февруари, подчерта държавният глава. Владимир Путин възложи на кабинета на министрите да изпълни програмите на Руската федерация „Строителство“, националните проекти „Безопасни висококачествени пътища“ и „Жилища и градска среда“. възможно най-скоро.

Миналата седмица Путин посети Петербург на честването на 80-ата годишнина от пробива на блокадата на Ленинград. Държавният глава се срещна с ветерани от Втората световна война и жители на обсадения град. По време на разговор с работниците от Обуховския завод Путин каза, че не се съмнява в победата на Русия. „Победата ни е неизбежна“, каза той пред служителите на предприятието.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук