Ракетният разрушител на ВМС на САЩ „Рос”, снабден със страховитата система за ПРО „Иджис”, в петък навлезе в акваторията на Черно море. Това съобщиха местни медии и разпространиха снимки с неговото преминаване през пролива Босфора.
По данни на истанбулските сайтове, корабът плава към Одеса.
 

В четвъртък в Черно море също навлезе десантният кораб на ВМС на САЩ „Уидби Айлънд”, способен да транспортира до 500 морски пехотинци.

Учения "Сий Бриз 2016"
 
Очаква се, че двама американски кораба ще участват в провежданите под егидата на НАТО и САЩ съвместни с Украйна учения „Сий Бриз 2016”, които започнаха в понеделник в Черно море.
 
Ученията протичат в северозападната част на Черно море, Одеска и Николаевска области на Украйна. Те ще продължат до 30 юли.
 
В морската компонента ще бъдат задействани над 25 кораба, катери и съдове за осигуряване на САЩ, Турция, Румъния и Украйна. По план ученията ще имат и брегова компонента. В рамките на маневрите ще се отработва взаимодействието на многонационалната тактическа група, която ще проведе операция „в кризисен регион” по стандартите на НАТО с участието на морски пехотинци и специални части от Украйна, САЩ, Молдова и Грузия.