Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че няма да има безнаказаност за престъпленията на ЕТА, въпреки че баската сепаратистка група заяви, че ще се разпусне след повече от четири десетилетия насилие. Това предаде БГНЕС.

"ЕТА може и да обяви края си, но престъпленията й не изчезват, както и усилията на правителството да ги преследва и наказва", каза той в телевизионно изявление в северния град Логроно. 

Припомняме, че баската сепаратистка организация ЕТА обяви, че се саморазпуска. В писмо от 16 април, което бе публикувано в испанския онлайн вестник eldiario.es нелегалната групировка пише, че е решила да сложи край на своята дейност и разпуска всичките си структури. ЕТА носи отговорност за убийствата на 829 души през последните 43 години. Организацията е обявена за терористична от ЕС, макар и още през 2011 г. да заяви, че къса с насилието и въоръжената борба. 

На 20 април ЕТА поиска прошка за деянията си. „Подобно нещо не трябва да се случва повече никога. Разбираме, че през тези години сме причинили много болка. Искаме да проявим уважение към загиналите, ранените и потърпевшите от действията на ЕТА и съжаляваме за това“, се казва в изявлението. Групировката признава, че десетилетията тероризъм са донесли „голям брой тежки страдания“ и поема отговорността за тях.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!