Известният американски аналитичен център Rand Corporation публикува доклад за вероятността от пряка война между НАТО и Русия на фона на конфликта в Украйна, цитиран от СТРАНА.UA.

Преглеждаме основните тези и препоръки на анализаторите от Rand Corporation, един от основните клиенти на които е Пентагонът.

Три причини за война

Основният извод от доклада е, че има възможност за пряк сблъсък, ако Русия смята, че Алиансът се готви да атакува Руската федерация на територията на Украйна.

„Най-големият риск Русия да реши да нанесе директен удар срещу съюзниците от НАТО ще бъде, че Москва признава неизбежността на широкомащабни преки атаки на НАТО срещу руските военни сили в Украйна“, се казва в доклада.

Тази идея може да бъде провокирана както от ограниченото участие на силите на НАТО в операциите в Украйна, така и от концентрацията на войски в настъпателни конфигурации на източната граница на Алианса на източната граница на страната.

„При такива обстоятелства Москва може да реши, че няма друг избор, освен да намали щетите, които НАТО може да причини, като първо удари ключови съюзнически сили“, пише Ранд.

Освен това веднага могат да бъдат включени тактически ядрени оръжия. Какво е свързано с предполагаемото изчерпване на конвенционалните ракети в Русия, които до голяма степен се изразходват за ударите срещу Украйна.

Анализаторите изброяват конкретни признаци, по които Русия може да заключи, че Алиансът е на път да се намеси:

1. Политически и медийни призиви за война срещу Руската федерация на Запад. Ранд не изключва техният брой да нарасне поради факта, че санкциите и другите невоенни мерки срещу Москва вече са до голяма степен изчерпани.

Дори ако подобни призиви се чуват предимно в медиите и като цяло не се подкрепят от властите, в Русия това може да се разглежда като подготовка на общественото мнение за бъдеща война.

„При такива обстоятелства Русия може да заключи, че пряката намеса на НАТО е станала много вероятна или дори неизбежна, независимо какво се казва в официалните изявления на правителството“, се казва в доклада.

Ако обаче към медийната кампания се добави повишена бойна готовност или напреднало разполагане на ударни оръжия с голям обсег, са възможни превантивни удари от страна на Руската федерация по средствата за поддръжка на атаки на НАТО. А именно сателити и електронни системи за "заслепяване" на силите на Алианса.

2. Ако Русия "изтълкува погрешно" укрепването на НАТО на източния фланг. Струпването на войски едва ли ще доведе до превантивен удар, но ако там започнат да се доставят далекобойни оръжия, способни да „обезглавят военното и политическото ръководство на Русия“, тогава Москва може да приеме това като пряка заплаха и ще атакува.

3. Ако участието на военни доброволци от страните от НАТО на територията на Украйна стане твърде забележимо. И ако доставките на нови видове оръжия също рязко се увеличат.

Тогава Москва може да сметне, че Алиансът вече се е намесил директно в конфликта. Отговорът на Русия може да бъде провеждането на подобни операции на територията на страните от НАТО или в близост до техните граници.

Ако потокът от оръжия се увеличи толкова много, че да застраши цялата „специална операция“ (и при условие, че този поток вътре в Украйна не може да бъде прекъснат), авторите на доклада не изключват атаки срещу линиите за доставки на НАТО. А също и за всякакви други цели, които ще покажат сериозността на намеренията на Руската федерация.

Освен това тези удари не е задължително да бъдат ракетни: не са изключени кибератаки и други видове негласно военно влияние (например унищожаване на военни складове от диверсанти на територията на страните от НАТО).

Анализаторите също предлагат комплексът от тези фактори да се разглежда като предпоставка за пряка война между Руската федерация и НАТО. Включително ако тези признаци се комбинират с антиправителствени протести в Русия (което Москва ще приеме като опит за сваляне на режима от външни сили).

Как да избегнем директна война. 7 стъпки

След като изброи рисковете, Ранд преминава към препоръки.

Веднага има уговорка, че войната между Русия и Алианса не е неизбежна. Основното нещо за САЩ и съюзниците е да следят за потенциални задействания.

„Но те не трябва да действат въз основа на предположението, че всеки ход ще доведе до остри рискове от ескалация“, предупреди корпорацията.

Американците, според Ранд, трябва да направят следното:

1. Да продължават да казват, че няма да воюват директно с Руската федерация. И не само публично, но и да го предадат по дипломатически път.

2. Укрепване на отбранителните способности на НАТО на изток, но да внимават с разполагането на оръжия с голям обсег.

3. Разгръщане на нови сили на източния фланг постепенно, „за да не се създава погрешно впечатление за подготовка за настъпателни операции“.

4. Да разпръснат и скрият местата за съхранение на оръжие за Украйна, така че Москва да няма възможност да ги удари с няколко удара (което намалява вероятността от такова решение).

5. Да не правят изявления за смяна на властта в Русия. „Изявления на лидери, които изрично призовават за смяна на режима, могат да увеличат риска Кремъл да възприеме прекия конфликт срещу НАТО като необходим за оцеляването на режима.

6. Продължаването на конфликта в Украйна крие риск от активиране на няколко от описаните сценарии за започване на война между Русия и НАТО наведнъж. И това трябва незабавно да се вземе предвид при планирането на всякакви стъпки.

7. Ескалация и директен конфликт между Руската федерация и НАТО може да възникне от привидно незначителни действия, така че трябва да се пресметне всяка стъпка предварително. „Спиралите на ескалация между НАТО и Русия са еднакво вероятно да се завъртят от действията на Съединените щати и техните съюзници, както и от действията на Русия“, пишат авторите на доклада.

Въпреки тази уговорка, докладът предполага, че само Русия, която "не разбира" някои стъпки на Алианса, може да стане инициатор на конфликт с НАТО. В същото време в доклада не се разглежда дори теоретичната вероятност Западът да планира да нанесе превантивни удари срещу Руската федерация.


Какво е значението на доклада Ранд?


Трябва да се отбележи, че докладът не съдържа препоръки да се доставят по-малко оръжия на Украйна - което се посочва като един от рисковете. Освен това именно този риск сега е най-вероятният, тъй като доставките вече се извършват и се увеличават. 

Очевидно Ранд разбира, че предоставянето на военна помощ на Киев е крайъгълният камък на американската стратегия и този риск не може да бъде премахнат като цяло.

Но, съдейки по това, че доставките са умерени (в сравнение с това, което НАТО реално може да достави на Украйна), ръководството на западните страни се опитва да увеличи помощта изключително дозирано, като всеки път проверява реакцията на Русия. И ограничаване на Украйна в открито нападателни видове оръжия (например в ракети с голям обсег).

Тоест опасенията на Ранд се споделят в Белия дом по подразбиране. И единствената цел, за която този доклад може да послужи, е да оправдае такава „умерена“ политика в очите на „ястребите“, които изискват рязко увеличаване както на военната помощ за Украйна, така и на военния потенциал на НАТО в Източна Европа.


Превод: БЛИЦ