20 души, които работят като един в операционната зала. Движат се плавно и всяко движение е калкулирано. Няма стрес, напрежение, а само методично изпълняване на задачи.
Това обаче не е рутинна операция. Под лампата в средата на операционната зала са Сафа и Марва. Двете сиамски близначки са свързани при главите си. Хирурзите навигират през лабиринт от свързани мозъчни съдове с една цел - да разделят двете момичета.

Спокойствието в залата обаче се нарушава от анестезиолозите, защото има усложнение - твърде много кръв от Сафа отива към Марва и сърцето й не може да издържи. Залогът е голям - изгубят ли едната близначка, губят и другата. 

Майката на двете момичета, Зейнеб Биби, вече е била родила 7 деца, две от които у дома. Затова когато забременява с близначки не помисля и да прави нещо друго.

Ултразвукът обаче показва усложнения и я съветват да роди в болница. Раждането на Сафа и Марва идва в тежък за семейството момент. Два месеца преди тяхната поява баща им умира от сърдечен удар.

За Зейнеб малко след това идва и втори удар. Съобщават й, че децата й може би ще бъдат сиамски близнаци, но не и къде ще са свързани. Явно никой не е разбирал колко сериозна ще бъде ситуацията.

На 7 януари 2017 г., в Хаятабад в Пешавар, Пакистан, се раждат двете момиченца. Семейството е уведомено, че момичетата са здрави. Зейнеб обаче не вижда веднага децата си. Медиците й казват, че трябва да се възстанови от цезаровото сечение, пише BBC.

Дядото на близначките е първият, научил истината. Момичетата се наричат "краниопаги" - най-рядкото сред и без друго рядкото състояние на сиамските близнаци.

Мохамад Садат Хюсеин пристигнал в родилното отделение със сладки за сестрите и акушерките. Два месеца по-рано той е загубил сина си и срещата с внучките му е едновременно сладка и горчива.

"Бях щастлив да ги видя, но се чудех какво ще правя с тях, като са съединени при главата", казва Мохамад.

Минават пет дни преди Зейнеб да види децата си. Преди да й ги дадат в ръцете й показват снимка, за да бъде подготвена. Тя обаче казва, че веднага се влюбила.

"Те бяха красиви, имаха хубава коса и бяла кожа. Дори не мислех за това, че са съединени. Те са дар от Бога", обяснява Зейнеб.

Дава им имената Сафа и Марва - на два хълма в Мека, които са изключително важни за мюсюлманите. Месец по-късно близначките са изписани и започва трудната част.

Военна болница предлага да направи операцията, но предупреждава, че една от двете може да умре по време на операцията. Риск, който майка им не иска да поема.

Предложение идва от водеща детска болница в Лондон. Лекар в болницата смята, че може да ги раздели безопасно, но трябва да стане преди те да навършват 12 месеца, за да е възможно най-безопасно. 

Две деца - един случай. Така доктор Нуур Джелани подготвя екипа си за операцията. На 15 октомври 2018 г. близначките за първи път са вкарани в операционна. Целта е да бъдат разделени артериите, които са общи за двете.

Рисоквете са големи - една от двете може да умре или да бъде увредена за цял живот. Етичните проблеми също не са за пренебрегване.

Месец след първата операция идва ред на втората. Трябва да бъдат разделени вени, които отвеждат кръвта от мозъка. С всяка следваща вена рискът от инсулт за близначките се увеличава. От последната операция обаче са настъпили някои усложнения. На помощ на д-р Джелани идва хирургът Дейвид Дънауей.

20 часа отнема на целия екип за втората операция. Напускат залата в 6:30 сутринта. 

Особена задача за екипа е да създадат нормална форма на черепа за двете близначки и да измислят как ще го покрият с кожа. Измислят как да разтеглят кожата и да стимулират растежа й.

Идва и моментът на операцията - февруари, 2019 г. В продължение на 7 часа лекарите навигират през лабиринта, който представляват главите на двете.

Когато и последната връзка е срязана, няколко души от екипа пристъпват напред, за да разделят нежно близначките. Те продължават да са сестри, но вече не са прикрепени една към друга. За първи път в 2-годишния им живот оцеляването на едната не зависи от другата.

Започва втората част на операцията - изграждането на черепите. Вече всяка сестра има свой операционен екип.

Часът е 1:30, екипите са работели 17 часа. Д-р Джеелани съобщава на Зейнеб, че дъщерите й вече са разделени. Развълнуваната майка целува ръцете на лекарите.

Пет месеца по-късно двете близначки най-накрая ще бъдат изписани от болницата след дълго и бавно възстановяване. Дори лекарите идват да видят как децата ще напуснат болницата.

Зейнеб най-накрая може да държи дъщерите си поотделно - и е щастлива.