От полицията в Южна Корея смятат, че може би са разрешили случая със сериен убиец, който изнасилвал и умъртвявал жени преди 30 години. В периода 1986 – 1991 г. от полицията посвещават около 1.8 млн. часа труд за разследването на смъртта на 10 жени в Хуасеонг, южно от Сеул.

Сега нови ДНК проби свързват 56-годишния Лий Чун-джае с най-малко три от убийствата.

Заподозреният вече излежава доживотна присъда за изнасилването и убийството на сестрата на съпругата му през 1994 г.

Той отхвърля новите обвинения, а срещу него не може да бъде заведено дело заради изтеклата давност по престъпленията, информира BBC.

Жертвите му, които варират от тийнейджърки до жена на възраст над 70 години, вдъхновяват създаването на отличен с награди филм на име „Спомени за убийство“.

В разгара на случая полицията разследва близо 21 000 души и сравнява пръстовите отпечатъци на други 20 000, но без успех.

"Поднасям моите най-дълбоки съболезнования на жертвите и техните семейства, както и тези на корейската република за това, че не успя да разреши този случи дълго време," заяви пред AFP ръководителят на местното полицейско звено Бан Ги-су.

"Ще направим всичко по силите си да открием истината с усещането за историческа отговорност."

Повечето от жертвите са били удушени, според корейската новинарска агенция Yonhap. Смята се, че за удушаването убиецът е използвал техни вещи, като чорапогащи и чорапи.