В прословутата засекретена седма точка от указа на Владимир Путин за частична мобилизация, която бе пропусната при публикуването му, се говори за това, че министерството на отбраната на Русия може да призове за участие във войната срещу Украйна до един милион души. За това съобщават световните медии, позовавайки се на източник от администрацията на президента на Руската федерация.

"Цифрата бе поправяна няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион", твърди информаторът.

След обявяването на мобилизацията военният министър Сергей Шойгу твърдеше, че тя ще засегне 300 000 резервисти, в това число хора, които са отбили военната си служба и имат военна специалност или боен опит.

При публикуването на указа седмата точка от него бе скрита с гриф "за служебно ползване", но служители на правителството обясниха, че не виждат тази точка дори в секретната система за междуведомствена размяна на документи, макар обичайно в нея да се публикуват указите на президента с такъв гриф.

Най-малко 1332-ма пък са арестуваните на снощните протести в Русия след обявената от президента Владимир Путин, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Почна се: Цяла Русия пламна, масови протести и арести ВИДЕО

Това са най-големите протести в страната след тези, последвали обявяването на началото на офанзивата в Украйна. Най-много излязоха в Санкт Петербуг и Москва, като в социалните мрежи се появи информация за пребита до смърт от милицията млада жена.

Петиция срещу мобилизацията в интернет вече събра над 230 000 подписа.

Сайтовете на компании за въздушен превоз бяха залети от заявки след речта на Путин, показвайки притесненията на много руснаци. 

"Всички се страхуват. Аз съм за мира и не искам да ми се налага да стрелям. Но в момента е много опасно да се излиза, иначе щеше да има много повече хора", обясни Василий Федоров, участващ в протест в Санкт Петербург. Студентът носи пацифистка емблема на гърдите си.

По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в в Санкт Петербург - 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за военния комисариат (орган, отговарящ за мобилизацията - бел. ред.).

Руснаците хукнаха на талази към границите ВИДЕО

Задържани има и при протести в Екатеринбург, Перм, Уфа, Челябинск, Красноярск, Воронеж, Краснодар, Твер, Саратов, Калининград, Рязан, Петрозаводск, Иркутск, Архангелск, Тула, Новосибирск, Королев, Улан-Уде, Железногорск, Ижевск, Самара, Салават, Волгоград, Вологда, Якутск, Томск, Тюмен, Казан, Иваново, Сиктивкар, Сургут, Нижни Новгород, Калуга, Вятски поляни, Смоленск и Белгород, по данни на OВД-Инфо.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук