Канадски изследователи твърдят, че може би са идентифицирали причината за мистериозната болест, която порази персонала в посолството на САЩ в Куба през 2016 година, съобщава Би Би Си.

В някои информации в САЩ се предполагаше, че "акустична атака" е причинила на американския персонал подобни симптоми, предизвиквайки спекулации за тайно звуково оръжие.


Задава ли се нов конфликт? Америка евакуира извънредно посолството си в Куба

Ала канадският екип експерти предполага, че невротоксините от пръскането срещу комари са по-вероятната причина.

Вирусът зика, пренасян от комари, беше голям здравен проблем по това време.

Така нареченият "синдром Хавана" предизвикваше симптоми, включително главоболие, замъглено зрение, замаяност и шум в ушите.

Това беше сред важните новини в международните медии тогава, след като САЩ обявиха, че повече от дузина служители от посолството им в Куба са подложени на лечение.

Куба отрече всякакви предположения за "атаки", а информациите доведоха до обтягане на напрежението между двете страни.

Канада изтегля половината си дипломати от Куба заради акустичните атаки

През юли американско академично проучване показа "мозъчни аномалии" при дипломатите. "Не е въображаемо, всичко, което мога да кажа, е, че трябва да се установи истината", изтъкна един от авторите.

Канадският екип от Центъра за възстановяване на мозъци в Халифакс смята, че вече има отговор на загадката.

Канадски дипломати бяха засегнати от подобни на американските си колеги проблеми - въпреки че проучването отбелязва, че симптомите на канадците са по-постепенни от "острия, насочен... слухов стимул" в някои от американските случаи.

Проучването отбелязва, че тестовете, проведени върху 28 участници - седем от които са тествани както преди, така и след като са били командировани в Хавана, подкрепят диагнозата за мозъчна травма, придобита от дипломати и техните семейства, докато са били в Куба.