През май тази година в китайска гробница, която е на две хиляди години, е открит бронзов съд, съдържащ течност. Първо учените изследвали гробницата, създадена по време на управлението на династията Западна Хан, а след това започнали да анализират състава на контейнера.

Интересното е, че гробницата е била охранявана запечатана в провинция Хенан повече от две хиляди години, но течността не се е изпарила. Проучванията показват, че три литра алкохол са изляти в бронзов съд. По-точно, китайците излели спиртна тинктура, която се използвала за медицински цели. Сместа се използвала за спиране на кървенето и облекчаване на възпаления.

Според Джън Личао, ръководител на Института за културни реликви и археология в Санменси, еликсирът е бил налят от малка дупка на върха на съда. Експертите обърнаха внимание на много интересния дизайн на контейнера: той бил направен под формата на лебед с извито гърло.

В момента учените се опитват да разберат какви съставки е имало в тинктурата. Това се прави чрез анализ на изотопите на въглерод и азот. Относно гробницата: тя се пазела в село Хучуан близо до Санменси и в нея имало мъж с височина около 180 сантиметра. За съжаление състоянието на останките се оказало незадоволително, причината за смъртта и възрастта на човека остават загадка. В допълнение към съда мястото на погребението съдържало керамични, метални, бронзови и нефритни предмети.

Превод: БЛИЦ