Въздухоуловителите на двигателите J58 (JT11D-20) са били ключовата особеност на американския стратегически свръхзвуков разузнавателен самолет SR-71 Blackbird, която позволявала на самолета да развива рекордна скорост от 3,2 Маха, информира The Aviationist.
Американското списание отбелязва, че при проектирането на силовия агрегат са използвани никелови сплави, които издържат на температури от 430 до 1760 градуса по Целзий.

Съобщава се също така, че в предната част на самолета е имало подвижен конус, разположен в разтворено положение при скорост до 1,6 маха и прибрано положение при по-голяма скорост. „Днес, въпреки че това вече не е тайна, никой така и не успя да повтори технологията на двигателя SR-71“, отбелязва The Aviationist.

През ноември 2018 г. ВВС на САЩ награди четирима шведски пилоти с „Въздушни медали“ за защита на SR-71 Blackbird от СССР по време на Студената война.

Самолетът Lockheed SR-71 Blackbird се счита за връх на авиационното изкуство. Снетият от въоръжение през 1998 г. разузнавателен самолет държи рекордите за скорост от 3.2 Маха при директен полет. 

Превод и редакция: БЛИЦ