Държавния ракетен център „Макеев” разсекрети първото изображение на най-новата руска балистична ракета от 5-то поколение РС-28 „Сармат”, която трябва да смени ракетата Р-36 М2 „Воевода”, да обнови и укрепи ядрения щит на страната, съобщава „Руская весна”. Русия показа най-голямата си създавана някога ядрена ракета, която е достатъчно мощна, да унищожи държава с размерите на Франция с един единствен удар, предаде и британският „Мирър“.
 „Ракетният комплекс със стратегическо предназначение „Сармат се създава с цел гарантирано и ефикасно изпълнение на задачите по ядреното сдържане, изпълнявани от стратегическите сили на Русия”, са обяснили от от ракетния център „Макеев”.

Двигателят на „Сармат” е преминал изпитания през август т.г., а походните тестове ще се състоят през януари 2017. Мощността на най-новата руска ракети ѝ позволява да лети през двата полюса, „атакувайки от неочакваната страна”, разказа заместникът на министъра на отбраната на русия Юрий Борисов.

Съобщава се, че отбранителното предприятие в гр. Миас, Челябинска област, е получило поръчка от правителството за разработката на ракетата "Сармат", която трябва да бъде приета на въоръжение в края на 2018 г.

По данни на военните експерти новата ракета ще може да доставя разделяща се бойна глава с тегло от 10 до 15 тона до всяка точка на земното кълбо, както през Северния, така и през Южния полюс. 

Комплексът от 5-то поколение "Сармат" се отличава от 4-то поколение тежки балистични ракети (Р-36 "Воевода"|Satana) с масираните си средства за защита от противоракетната отбрана на НАТО, благодарение на специални шахти, над които има разгърната локална система за ПВО, вкл. комплекси С-500 и траекторията на полета си.
 

Освен това "Сармат" разполага с високоточни хиперзвукови бойни глави Ю-71, които дават възможност за първи път в локални войни да се използва стратегията на "глобалния удар" с унищожаването на стратегически обекти на противника посредством кинетичната енергия на конвенционална бойна грава без използването на ядрен експлозив. 

"Сармат" е комплекс, който е базиран в шахти. Засега в Ориенбургска област и в Красноярския край. 

Комплексът извършва минометен пуск и барутен акумулатор изхвърля под налягане ракетата на 20-30 метра височина над шахтата, след което автоматично се включва двигателят ѝ. 

Новата ракета е двустепенна. Двигателите ѝ на течно гориво са потопени в резервоара. Западни експерти предполагат, че се изготвят два варианта на ракетата - за поразяване на обекти на територията на САЩ със стартово тегло 150-200 тона, далечина на полета 16 000 км и полезен товар 10 т. За цели в Западна Европа ще се използва втория вариант със стартово тегло 100-120 тона, обсег - 9000 км и полезен товар от 5 тона. 

Предполага се още, че 1 ракета носи 10-15 бойни глави с мощност 750 килотона всяка. "Сармат" има уникални възможности за преодоляване ПРО на противника, чрез орбитална атака. през Северния и през Южния полюси. Смята се, че това ще затрудни изключително много американската ПРО, която е предвидена за поразяване на балистични ракети, изстрелвани по евроазиатски територии. Т.е. на Вашингтон ще се наложи спешно да да изгражда не фрагментарна, а скъпоструваща "кръгова система за ПРО". 

Превод и редакция: БЛИЦ