Украинските власти ще разследват политици и висши чиновници, декларирали, че притежават над 100 000 долара в брой. При доказване на законарушение ще се налагат наказания до 15 години затвор, заяви генералният прокурор Юрий Луценко, цитиран от Франс прес и БТА.
Прокурорът направи това изявление, след като Украйна завърши в събота епохална антикорупционна реформа, задължила десетки хиляди държавни служители, включително президента и премиера, да декларират имущественото си състояние в електронна база данни. 

Въпреки че подкрепяното от Запада правителство дойде на власт преди две години с обещания за реформи, в страната продължава да се шири корупция. 

Декларираните милиони долари в брой, скъпи швейцарски часовници и луксозни автомобили шокираха мнозина в страната, където средната месечна заплата се равнява на малко повече от 200 долара.

"Електронната декларация не е краят на процеса, а само началото", заяви Луценко на брифинг, като отбеляза, че над половината депутати в парламента са декларирали, че притежават повече от 100 000 долара в наличност. 

Властите ще проверяват също данъчните документи на онези, които са обявили, че са получили подаръци за над 10 000 долара или че разполагат с повече от 100 000 долара в банка, допълни Луценко. 

Генералният прокурор също не е застрахован срещу разследване. Съпругата му, която е депутат, е декларирала 280 000 долара и 50 000 евро в брой, както и малка сума в местната валута - гривня. 

Системата с електронните декларации, въведена като ключово условие за отпускане на нови кредити на Украйна от Запада, има за цел да премахне културата, която тихомълком позволява на бюрократите да трупат богатства чрез връзки и рушвети.

Сътрудничка на зле финансираната украинска полиция отбеляза, че ако полицията разполагаше само с 5 процента от декларираното, всеки полицай би могъл да има нова униформа и всички полицейски служители да работят в най-модерни сгради. 

Националната агенция за предотвратяване на корупцията заяви, че ще провери декларациите, но подчерта, че при 100 000 подадени документа не е ясно доколко щателен може да е процесът. 

Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че е разговарял с украинския президент Петро Порошенко, за да го поздрави за усилията за справяне с корупцията. 

Висш представител на президентската администрация в Киев заяви, че реформата ще задейства "културна промяна" в поведението на държавните служители.