Руски обстрели на украинската територия може да се очаква по всяко време, а не само в понеделник.

Невъзможно е да се разбере болната глава и не трябва да се прогнозира, както и не можеше да се прогнозира със сигурност тази война срещу Украйна, заявил е говорителят на командването на ВВС на Украйна Юрий Игнат, съобщава "УНИАН".

Според него има различни прогнози за това кога ще бъде нанесен удар, направени от различни анализатори и разузнавачи.

"Ясно е, че Русия не се е отказала от намеренията си да продължава да тероризира украинския народ, да нанася удари по нашата инфраструктура", казва Игнат.

Говорителят на командването на украинските ВВС е добавил, че вероятно Русия може да "използва както крилати ракети, така и ударни безпилотни апарати".

"Знаем, че изтеглените по-рано самолетоносачи "Калибър" в момента също са излезли в морето. Така че обстрел може да се очаква по всяко време", казва Игнат.

Войници на украинските въоръжени сили и чуждестранни наемници са предприели неуспешна атака срещу позициите на руските въоръжени сили край Стелмаховка в Луганската народна република и са били принудени да влязат в минно поле, където са понесли тежки загуби.

Това е заявил на брифинг генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален говорител на руското Министерство на отбраната.

"Близо до село Стелмаховка украински войски с тактическа група до една рота, подсилени от чуждестранни наемнически формирования, направиха неуспешен опит да атакуват позициите на руските войски едновременно от три посоки. Концентрираният огън на руските сили вкара вражеските части в минно поле и след като са понесли загуби, те са разпръснати. Загубите на противника възлизат на над 70 украински военнослужещи и бойци", каза Конашенков.

Освен това украинските въоръжени сили са загубили един танк, два автомобила и три бойни бронирани машини.

Преговорите с Русия могат да бъдат възобновени през втората половина на следващата година. Тази прогноза е направил Давид Арахамия, ръководител на украинската парламентарна фракция "Слуга на народа", съобщава украинското издание "Фокус".

Мирният диалог може да се възобнови, когато изборните цикли в Русия и Щатите заработят.

"Това ще стане някъде през втората половина на следващата година, когато ще започне и президентската надпревара в САЩ", обяснява депутатът.

Арахамия припомня за президентските избори в Русия през 2024 г. Според него президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин ще трябва "да демонстрират нещо в политически план".

Ръководителят на фракцията е скептично настроен към военните успехи на Путин в Украйна. Според Арахамия руският президент ще проведе игра на дипломатическия фронт в полза на руснаците.

Руските власти сега повдигнаха темата за преговорите, тъй като трябва да се "прегрупират", продължава депутатът.

"Те се прегрупират, имат проблеми с оръжията, с боеприпасите. Те просто се нуждаят от време, за да подсилят позициите си. Ние няма да им дадем това време", заявява той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ясно е изразил условията, при които могат да се водят преговори с Русия, отбелязва Арахамия.

"Това е възстановяване на териториалната цялост, компенсация за всички нанесени щети, наказание за всички военнопрестъпници, ефективни гаранции, че това няма да се повтори", пише политикът.

Позицията на Украйна, каза Арахамия, няма да се промени заради изборните цикли на съюзниците и окупатора.

"Украйна ще седне на масата за преговори, когато нашите условия бъдат изпълнени", казва депутатът.

Преди освобождението на Херсон, казва Арахамия, в медиите се говореше много за преговорите на Украйна с Русия и се появиха "скептични публикации". След успехите на ВСУ в южната част на страната, те губят значението си.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук