Унгария съобщи, че потвърдените случаи на коронавируса в страната са се увеличили с 210 до 1190, което е най-големият ръст за денонощие в страната от появата на заразата, предаде Ройтерс, цитирана от Труд бг.

Правителството на премиера Виктор Орбан удължи вчера националната карантина, като не постави краен срок, с цел да забави разпространението на Covid-19, като призова гражданите да спазват заповедите въпреки празниците за католическия Великден.

Кризата представлява най-голямото предизвикателство за Орбан, който управлява над 10 години. Неговият отговор на епидемията – да управлява с укази за неопределено време, вече предизвика критиките на Европейския съюз.

Данните на правителството сочат, че досега от коронавируса в Унгария са починали 77 души.

Сред обявените днес новозаразени са 151 инфекции в дом за възрастни хора в Будапеща, от които 7 са починали.

Правителството посочи, че броят на случаите на Covid-19 в дома, който е с капацитет над 500 души, може да се увеличи, тъй като продължават лабораторните тестове.

Почти половината от потвърдените случаи са в столицата Будапеща.

Правителството призова хората да спазват ограниченията за придвижване в празничния уикенд.

В последните дни в страната е топло пролетно време и унгарците търсят разтуха в паркове, градини, заради което кметове и общински съвети ги призоваха да стоят далеч от тях.

В редица райони местните предприеха техни ограничителни мерки, които ограничават достъпа до такива обекти, включително затваряне на паркингите около тях.