Европейският съюз може да наложи най-голямата в историята си глоба на "Intel". В момента тече разследване за неконкурентно поведение на производителя на процесори.
В частност органите на ЕС разследват дали "Intel" е давал подкупи на други компании, за да не използват чипове на "AMD". Ако бъде доказана вина, "Intel" може да бъде глобен с над един милиард евро, което е двойно повече от санкцията срещу "Microsoft".
Технологичният пазар е област, където ЕС се сблъска с най-големи проблеми, заради господстващи компании, коментира пред "Ню Йорк Таймс" Хауърд Картлидж от юридическата кантора "Olswang". Според него би било изненада, ако глобата на "Intel" е по-малка от тази на "Microsoft".

Паралелно с европейското тече подобно разследване срещу "Intel" в Япония и Корея, където компанията вече е призната за виновна. В делото участват специалисти от Европейския съюз и Федералната комисия по търговия на САЩ.
"Intel" от своя страна продължава да твърди, че не е извършил нарушение и вярва, че ще бъде признат за невинен. Представител на "AMD" пък посочва, че в момент, когато компанията е имала технологично превъзходство, неконкурентни практики на "Intel" са й помогнали да запази позициите си. В споровете между двете компании неотдавна се намеси и ФБР. Дело, което "Intel" заведе срещу бивш свой служител, предал секретни документи на конкурента "AMD", привлече вниманието на разследващия орган. Лидерът на пазара за процесори оценява на 1 милиард долара нанесените му от кражбата щети, колкото е и гласената от ЕС глоба за неконкурентни практики. /technews.bg