Избирателната активност в САЩ на предварителните избори би всички рекорди от предишните години, съобщи АФП. Около 28,9 милиона американци предсрочно са гласували за един от кандидатите за президент на САЩ.
Нов рекорд е поставен в ключовите колебаещи се щати като Джорджия, Айова и Северна Каролина. По данни на вестник “Лос Анджелис таймс” в Джорджия броят на избирателите, които са гласували предсрочно, се е увеличил три пъти в сравнение с изборите през 2004 г.
Общо в страната са регистрирани с 2,5 % повече избиратели. Сега тези, които имат право да гласуват, са 73,5 % от цялото население на САЩ. В много щати желаещите да подадат гласа си предсрочно трябваше да чакат на големи опашки. Студентите от университета в Къламбъс, щата Охайо, разказаха, че са чакали на опашка пред избирателните секции над шест часа.
Повечето от гласувалите предсрочно са привърженици на Демократическата партия. Анализаторите отбелязват, че при предварителните избори в избирателните секции е имало много афроамериканци и млади избиратели. В две градчета в щата Ню Хемпшир, в които по традиция гласуването започва веднага след полунощ в деня на изборите - Диксвил Ноч и Хартс, победата спечели кандидатът на демократите Барак Обама, съобщи АП. В Диксвил Ноч резултатът е 15: 6 в полза на Обама срещу Маккейн, а в Хартс – 17:10, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ