Операторът на високоскоростните влакове Thalys, свързващи Франция, Германия, Белгия и Холандия, обяви, че „спира продажбата на билети заради аномалната горещина“. Горещините, които през последните дни обхванаха по-голямата част от Западна Европа, препятстват нормалното движение на влаковете, се казва в съобщение на компанията-оператор.

Температурата в Белгия, Германия и Франция постави рекорд, надхвърляйки 40 градуса по Целзий. В Париж днес е най-горещият ден, откакто се измерват градусите от повече от 100 години. Хиляди жители на френската столица потърсиха прохлада край бреговете на Сена.

За пореден път днес бе регистрирана най-високата температура в цялата история на Германия, откакто там се водят метеорологични наблюдения, предаде ТАСС, цитирайки германските синоптици.

В град Линген, провинция Долна Саксония, термометърът отчете 42,6 градуса. Незапомнената жега е обхванала почти цялата територия на страната. Дори на крайбрежието на Балтийско море температурите не падат под 30 градуса.Властите взеха решение да изключат от мрежата атомната електроцентрала "Гронде" недалече от Хановер (провинция Долна Саксония) заради високата температура на водата в река Везер.

Германската партия "Зелените" призова в парламента да се смекчат условията на труд при температура над 30 градуса и предложи на служителите в офиси да се разреши да работят от дома си, а на работещите на открито да се дава почивен ден.